Satranç Hilekarı Ivanov Tutuklandı

Satranç Hilekarı Ivanov Tutuklandı

FM Selim Gürcan Yorum yapılmamış

Satrançta hile her spor dalında olduğu gibi en aşağılık suçlardan biri şüphesiz. Ne var ki satrançta alınan bilgisayar yardımının dopingden bir farkı var. Doping alan sporcu hayatını da tehlikeye atar ve doping ile kazanacağının garantisi yoktur. Doping kullanan sporcu yine de çok çaba göstermek zorundadır.

Satrançta bilgisayar yardımı aldığınız anda sadece satranç kurallarını bilseniz bile dünya şampiyonunu yenebilecek seviyeye gelirsiniz.

Aşağıda gördüğünüz sahtekar Borislav Ivanov uzunca bir süre satranç dünyasının konusu oldu. Bir anda olağanüstü güçlü bilgisayar hamleleri ile Büyükustaları dize getiren Ivanov’un sahtekarlığı konusunda neredeyse herkes emindi. Mesele nasıl sahtekarlık yaptığı idi.

Daha önceki “Satranç sahtekarının ayakkabısı” yazımızda işin iç yüzü anlaşılmıştı.Şimdi Ivanov ile ilgili son gelişmeler.

Satrançta hile konusunda en pişkin üçkağıtçı Ivanov sahte döküman satarken Bulgar polisi tarafından tutuklandı.

Bazı şüphecileri ikna etmek zordur. Adam 3100 puanlı bilgisayar hamleleri yapıyor dersiniz. “Olabilir düşünmüştür, bulmuştur” derler. ama sürekli her oyunda böyle oynuyor dersiniz. “Çok çalışmış kendini geliştirmiştir.” derler.

Büyükusta ayakkabısında mors alfabesiyle mesaj veren cihaz olduğundan şüphelenir. Kendi ayakkabısını çıkarır hakem önünde. “Sen de çıkar” deyince Ivanov çıkarmaz. Bunu yazınca bazıları bu da hilekarlığı ispat etmez derler.

Bulgar Federasyonu basit bir satranç testi uygulamak için Ivanov’u çağırır ama yine gelmez.

Elbette tutuklanma olayının da satrançla bağlantısı yok. Ivanov çok büyük satranççı. Sahtekarlık ise paralel Bulgar polisinin yakıştırması!

Bir yorum yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir