Şok Haber! Canan Karatay’ın  Eşi Satranççıymış

Şok Haber! Canan Karatay’ın Eşi Satranççıymış

FM Selim Gürcan Yorum yapılmamış

Kalp ve İç Hastalıkları Profesörü Canan Karatay son yılların en popüler kişilerinden. Beslenme konusunda insanlar daha çok düşünmeye başlayınca Karatay’ın sıra dışı kabul edilen önerileri büyük ilgi çekti. Yazdığı kitaplar çok satarken meslektaşlarının şiddetli eleştirilerine maruz kalmaktan da geri kalmadı.

Özellikle yüksek kolestrolün tehlike olmadığı konusunda çetin tartışmaların tarafı olan Canan Karatay’a mesektaşlarından birisi şöyle ilginç bir cevap vermişti: “Karatay’ın tavsiyesinden olumlu etkilenen hastalar olabilir ama olumsuz etkilenenler büyük olasılıkla Karacaahmet Mezarlığında oldukları için şikayetlerini dile getiremiyorlar!”

Merak etmeyin sağlık değil satranç sitesiyiz. Sadece satranç oyuncularının önlerine gelen bilgiyi sorgulamaları gerektiği konusunu hatırlatalım demiştik.

Ve gelelim Canan Karatay’ın satranççı eşine.

Sabah gazetesinin internet sayfasında “Ünlülerin eşleri ve sevgilileri (Canan Karatay)” diye haber çıkınca tıkladığınızda karşınıza şu resim çıkıyor.

Altında yazan ise “Canan Karatay ve eşi” (!)

Ünlü basın kuruluşunun bu aydınlatıcı, bilgilendirici yazısı yine ufkumuzu açıyor. Elde edilen tek bilgi eşinin en azından bu fotoğraf çekildiği sırada yaşadığı!

Satrançta Büyükustalar ve Modern Görüşler’in yazarı Profesör Ali Karatay

1983 yılında basılan bu kitap satranç yazım tarihinin en efsane kitaplarından biridir. Reti’nin yazdığı “Satrançta Modern Görüşler” ve “Satranç Ustalar” kitabını birleştiren Ali Karatay satrançseverlerin başucu olarak kullanabileceği bir kitap yaratmıştır adeta.

Ve elbette soyadından anlayacağınız gibi Canan Karatay’ın eşidir. İstanbul Satranç Derneği‘ni 50 yıl boyunca adeta sırtında taşıyan efsane Vatan Hacıefendioğlu‘nun anlatımına göre zaman zaman Canan Karatay bu kitabı getirmek için İSD’ye uğrarmış.

Evrensel Bilgin bu kitabı şöyle anlatıyor:

“Satranç hayatına bir çoğumuz bazen bir babanın, bazen bir arkadaşın öğretmesiyle başlamıştır. 1990 yılında satranca başladığımda bu oyunu daha iyi öğrenmek için Adapazarı’nın tüm kırtasiyelerinde satranç kitapları arıyordum. Bilgisayarların, internetin, kulüplerin ve antrenörlerin olmadığı bu antik dönemde Richard Reti’nin ”Satrançta Büyük Ustalar ve Modern Görüşler” kitabıyla karşılaştığımda, Fransız ihtilalının ateşi sardı sanki bedenimi, Reform ve Rönesans aydınlanmasını hissediyordum beynimde ve satranç anlayışımda Sanayi Devrimi gerçekleşiyordu. Bu mavi kalın kitap, satranca yeni başlayan herkesin okuması gereken bir şaheserdi benim için başlangıçta. Kitabın içindeki her oyunu titizlikle incelemiş ama doyamamıştım bir türlü. Hiç bitmesini istemediğimden olsa gerek yıllar içinde defalarca okudum ve her okuduğumda tuhaf bir şekilde yeni bir şeyler öğreniyordum.

Reti, bana satrancı öğreten bir baba, bir arkadaş gibi seslenirken, Ali Karatay’ın muhteşem çevirisi ile kelimeler naif bir şekilde zihnime nakşoluyordu. Steinitz, Lasker, Alekhin, Rubinstein ve Capablanca gibi diğer ustaları gözümde canlandırıyor, yanımda hissettiriyordu. Açılıştan itibaren en basit hamleleri bile özenle açıklaması, günümüz kitaplarında pek bulunur bir özellik değildir. Derinlemesine yapılan analizler, efsane oyuncuların profilleri ile satranç oyuncusu olmak isteyen herkesin kütüphanesinde bulunması gereken eşsiz bir kitaptır Richard Reti’nin eseri. Kulüp kütüphanemden aşırılmış bu kitabı yıllar sonra tekrar bulduğumda, öğretmenini bulmuş bir çocuk gibi sevindiğimi gizleyemeyeceğim.”

Baskısı uzunca süre önce biten ve artık antika haline gelen bu kitabı Satranç Okulu Marketinden satın alabilirsiniz.

 

Anahtar Kelimeler
İlginç