“Wilhelm Steinitz” kitabı neden kütüphanenizde olmalı?
İlk cevabı yukarıdaki resimde. Kramnik diyor ki “Eğer başarılı olmak istiyorsanız zihinsel olarak tüm satranç tarihini yaşamalısınız. Mantıksal olarak bunu açıklayamam ama tüm satranç tarihini öğrenmek önemli.”
Günümüz oyunları yüksek miktarda açılış teorisi içerir ve neredeyse ilk 15 hamlede hamlelerin neden yapıldığına dair yorum yapılmaz. Açılışta hata olmaz, cesur girişimlerin neden başarıya ulaştığını veya başarısız olduğunu göremezsiniz. Eski oyunlarda olanlar sizin oyunlarınızda olabilecek şeylerdir!
İyi bir antrenörseniz satranç tarihi konusunda öğrencilerinizi bilgilendirebilmelisiniz. Reti’nin Satrançta Büyük Ustalar Modern Görüşler kitabında dediği gibi “Satrancın tarihsel gelişimi bir satranç oyuncusunun gelişimi gibidir. Farkı oyuncuda bunun çok daha hızlı olmasıdır” Bu tür kjitaplarla bu gelişimim çok hızlı bir şekilde yaşarsınız. Oyunları incelediğinizde hangi yaklaşımların hangi sebeple yanlış olduğunu öğrenme fırsatını yakalarsınız.
Bu kitaptan kimler yararlanabilir?
Kesinlikle herkes!
Satrançsever iseniz tahta üzerinde hamleleri oynatmanıza gerek kalmadan oyunları kritik konumları ile kitaptan takip edebilirsiniz. Bir başarı, dram, spor filmini izlercesine Steinitz’in hayatını heyecanla okuyabileceksiniz. Sadece Steinitz’i değil ama dönemin veya öncesinin kuvvetli oyuncularını da tanıma fırsatınız olacak.
Öğrenci iseniz satrancın gelişimini öğretici oyunlarla öğrenecek ve Steinitz’in kombinezonları ile alıştırma yapabileceksiniz.
Antrenör iseniz elinizde öğrencilerinize uygun pek çok öğretici oyun olacak. Kitaptaki oyunlar 1200 – 1800 UKD arasındaki öğrencilerin özellikle işine yarayacak şekilde. Ayrıca dersler esnasında dönemin oyuncularının yaşadıklarını anlatma fırsatınız da olacak. İyi bir antrenörün çeşitli anektodlarla ve hikayelerle öğrencilerin ilgisinin sürdürmeyi başaran öğretmen olduğunu unutmayın.
Aşağıdaki videoda kitabın yazarı FM Selim Çıtak, Özgür Akman ve FM Alper Efe Ataman kitap hakkında konuşuyorlar.
Satın almak için: Wilhelm Steinitz
[adrotate banner=”7″]