Bu dersimizde satranççıların çok önemli bir sorununa parmak basmak istiyoruz: Obezite! Çağımızı kuşatan bu tehlike meaalesef satranç oyuncularını da ciddi bir şekilde tehdit etmekte. Özellikle 8-14 yaş arasındaki oyuncuları incelediğimizde ciddi bir yeme sorunu hemen göze çarpıyor. Velilerin, antrenörlerin ve sporcuların bu sorun karşısında çok dikkatli olup önlem almaları lazım! Haberin devamında sorunun temelleri ve çaresi anlatılmakta.
Satrançta Obezitenin Geçmişi
Geçmişe gidin ve satranç oynamayı öğrendiğiniz dönemi hatırlayın. En başta sizi en çok memnun eden şey neydi?
Taş yemek! Düşman ordudan bir taşı alıp dışarı çıkarmak harika bir duyguydu. Büyük olasılıkla taşların kaç puan olduğunu bile bilmezdiniz ama taş yemek harika bir duyguydu eminim ki. İşte sizin satrançta obezite sorununuz aslında o zaman başladı. Siz o zaman önünüze gelen herşeyi yemeye alıştınız. Zaman içerisinde herşeyin yenmeyeceğinizi öğrendiniz ama yine de içten içe gördüğünüz herşeyi yeme duygusunu taşımaya devam ettiniz.
Örneklerle Görelim
Aşağıdaki örneklerin önemli kısmı Türkiye Yaş Grupları Birinciliği’nden alındı.
Sıra beyazda. Beyazlar düşünmeden 1.Fxd7 oynuyor. Siyah 1…Vxd7 yapınca hem taş alıyor hem de vezirini geliştiriyor. Sonuç alma hastalığı yüzünden siyah iyi bir oyun elde eder. Bunun yerine beyaz kendini tutmalı ve almak yerine 1.Ve2 oynamalıydı.
Oyun 1…Vxd1 2.Kxd1 şeklinde devam eder. Siyah alarak hata yapar. 1…Vxd1 sonrasında beyaz kalesini açık hatta gelir ve c6 piyonu beyaz filin tehdidi altındadır. Bunun yerine 1…Vc7 gerekliydi.
Siyah 1…Fxe3 almıyor. Hata çünkü 2.fxe3 sonrasında beyaz kalesi için açık hatta sahiptir. Taş alırken doğurduğu sonuçlara bakmalısınız.
3.dxc5 hatadır çünkü 3…Fxc5 sonrasında siyah hem alır hem de filini geliştrir. Daha iyisi 3.Af3 ile gelişmektir.
Satrançta Obezite Alma Hastalığına Karşı Ne Yapmalı?
Almadan önce kendinize sorun almak şart mı diye. Almaya pek çok zaman niyetlendiğinizde bunun mantıklı bir sebebi olmadığını göreceksiniz.Unutmayın satranç dama değil ve almak zorunda değilsiniz. Size az alışlı oyunlar dilerim.
FM Selim Gürcan, selimgurcan@satrancokulu.com