5 Kasım 2012 tarihinde yapılan TSF Genel Kurulu’nda 108 oy alan Gülkız Tulay önümüzdeki 4 yıl için TSF Başkanı seçildi. Rakibi Cengiz Keleş 39 oy aldı. Seçildikten sonra Tulay teşekkür konuşması yaparak önümüzdeki 4 yılda yapılacak çok iş olduğunu belirtti. Tulay’ın ardından eski Başkan Yazıcı da bir teşekkür konuşması yaptı.
2012 TSF Genel Kurulu’ndan İzlenimler
TSF Genel Kurulu bugün 10:20’de Ankara’da başladı. Asbaşkan Tahsin Aktar’ın açılış konuşması ve İstiklal Marşı ile başlayan Genel Kurul’un divan başkanlığına oybirliğiyle Halil Vehbi Başaran seçildi. TSF yönetiminin önerdiği adayın karşısına muhalif grup tarafından başka bir aday önerilmedi. Bu seçimlerde yönetmelik gereği lisansı vize edilmiş sporcular delege olarak yer alamamakta Genel Kurul Satranç TV‘den canlı olarak yayınlandı.
.- Verilen önerge ile konuşma sürelerinin 5 dakika ile sınırlanması teklif edildi.
– Uluslararası Hakem Hasan Salih Acar bu sürenin en azından ilk konuşmalar için 10 dakika olmasını önerince oybirliğiyle konuşma süresinin 10 dakika ile sınırlanması konusunda karar verildi.
– Asbaşkan Tahsin Aktar TSF yönetiminin faaliyetlerini anlattı. Sportif açıdan elde edilen başarılar, alınan normlar, ünvanlar, yapılan üst düzey kamplar, yapılan organizasyonlar anlatıldı. Aktar ayrıca TSF’nin sponsorlarından, yerel organizasyonlardan, okulda satranç faaliyetlerinden bahsetti, illerde satranç merkezi oluşturma çalışmalarından bahsetti. Aktar konuşmasını teşekkür ederek bitirdi.
– 11 yıl Karaman İl Temsilciliği yapan Nurettin Kahraman söz aldı. Kahraman Genel Kurul’da satranç il temsilcilerinin yeterince temsil edilmediği konusunda eleştiri getirdi. Kahraman Karaman’da 30 kulüpte satranç branşını başlattığından bahsetti ve bu tür çalışmaların satrancın yaygınlaştırılması için önemli olduğunu belirtti.
Kahraman hakem ücretleri ile ilgili iyileştirmenin gerekliliğinden bahsetti.
Bir anısını paylaşan Nurettin Kahraman turnuva için çocuklarla trende yolculuk yaparken görevlinin oyun yasak diye satrancı engellemeye çalıştığını ama çocukların “Bu oyun değil spor!” diye karşılık verdiğini anlattı.
– Yazıcı “Bir saat daha TSF Başkanıyım” diye sözüne espri ile başladı ve 2008-2010 yılının ibra edilmemesi konusuyla ilgili açıklamalar yaptı ve ibranın bu genel kurulda gerçekleşebileceğini söyledi.
Yazıcı 2000 yılında hakemlere 300 TL verilirken 2012 yılında hakemlere 1000 avro ücret verildiğini söyleyerek Nurettin Kahraman’ın eleştirilerine yanıt verdi.
2008 – 2010 dönemi Genel Kurul tarafından 102 oyla ibra edildi. 3 çekimser ve 3 red oyu verildi.
– Sait Yalazay söz aldı ve neden aktif satranççıların Genel Kurula katılamadığını açıkladı. Yalazay satrancın özel durumunun dikkate alınmadığını söyledi.
Yönetim ve Denetleme Kurulu raporunun okunması ve aklanmasına geçildi. Başkan Ali Nihat Yazıcı söz aldı. 12 yılda TSF’nin gösterdiği gelişimi rakamlarla anlattı.
Yazıcı Spor Bakanına, GSGM müdürüne ve satranca katkıda bulunan herkese teşekkür etti. Konuşmasında TSF’nin ana sponsoru İş Bankası’na da ayrı bir yer ayırdı. Yazıcı iki defa vurgulayarak “Satranca veda ediyorum” dedi. Ailesine daha çok vakit ayıracağını söyleyen Yazıcı satranç camiasına her türlü katkıya hazır olduğunu söyledi ve sözlerini “Hakkınızı helal edin. Gens una sumus. Biz bir aileyiz” diye bitirdi.
Faaliyet raporu hakkında aleyhte olarak Uluslararası Hakem Hasan Salih Acar söz aldı.
Acar sayısal olarak hedeflerin (lisans, antrenör belgesi sayısı) tam olarak tutturulamadığını sayılarla ifade etti. Lisanslı sporcu sayısının yarışmalara yansımadığını vurguladı. Acar TSF büro giderlerinin yüksek olmasını eleştirdi. Atalık’ın 91 bin TL tazminat aldığını, Ekaterina Atalık’ın daha da fazla tazminat alabileceğini, CAS davası ile berabere masrafların 500 bin TL’ye varabileceğini belirtti. Mali rakamlarla TSF’nin iyi yönetilmediğini söyledi.
Söz alan Yazıcı, Salih Acar’ın sunumunda alt alta yazılan rakamların 500 bin değil 314 bin olduğunu ve Acar’ın sunumunun ciddiyetten uzak olduğunu söyledi. Yazıcı Atalık’a verilen tazminatın her ne kadar kendisine hakaret etse de helal olduğunu söyledi. Ayrıca CAS’a açılan davaların hukuki hakkımız olduğunu belirtti. Ayrıca kredi borçlarına ve olimpiyat giderlerine açıklık getirdi.
Sonrasında oya sunulan faaliyet raporu Genel Kurul tarafından ibra edildi.
Başkan adayı Cengiz Keleş konuşmasına başladı ve Türkiye’nin ekonomideki gelişimini dünya ile rekabetini rakamlarla anlattı. Sonrasında satrançta elde edilen neticelerin yetersiz olduğunu söyledi. Aktif oyunculuğa devam edenlerin az olduğunu söyleyen Keleş antrenörlerin çoğunun satranç kurallarını tam olarak bilmediğini belirtti. TSF’nin yapısal sorunu olduğunu söyleyen Cengiz Keleş, TSF rakamlarının kof olduğunu söyledi. Liglerle ilgili planlarını, sponsorluk üzerine düşüncelerini anlattı. Satrancı yaygınlaştırmanın yollarından bahsetti.
Gülkız Tulay “Seçim sonucu ne olursa olsun Türk satrancı kazanacak” diyerek sözlerine başladı. Satranç camiasına 14 yıl önce çocuklarının velisi olarak girdiğini ve bu vesileyle yurt içi yurt dışı her turnuvayı gördüğünü söyledi. Ayrıca kulüp kurarak en çok lisansı çıkartma başarısı gösterdiğini söyleyen Tulay bir anne, veli ve bir kulüp emekçisi olduğunu vurguladı. Satrancın tamamen içinde olduğunu söyleyen Gülkız Tulay, satranca hizmet edenlerin üst düzey sporcu olmak zorunda olmadığını söyledi ve ilerisi için planlarını anlattı. İletişime çok açık olacağının sinyallerini veren Tulay 3 ana hedefini şöyle ifade etti:
1) Satrancı 75 milyona yaymak. 2) Uluslararası başarılar elde etmek. 3) Bunu başarmak için kaynak yaratmak.
Sonrasında TSF yönetiminin sportif ve ekonomik olarak elde ettiği başarıları anlattı. Eski Başkan Yazıcı’ya teşekkür eden Gülkız Tulay daha büyük işler başaracağını söyledi.
Konuşmasında duygusallaşan Gülkız Tulay seçim öncesi dönemde kendisini en çok üzen şeyin bir kadın olduğu için iyi başkan olamayacağı iddialarının olduğunu söyledi.
Devamında oylama süreci başladı. Oylama 15:00’a kadar sürdü.
Seçim Sonucu
Sayım sonucunda 108 oy alan Gülkız Tulay Başkan seçildi.
Gülkız Tulay 108 oy
Cengiz Keleş 39 oy
Geçersiz 8 oy