Kastamonu'da kurulduğu günden bu tarafa sportif faaliyetlere önemli ilgi ve alaka gösteren Ayyıldız Spor Kulübü, açmış olduğu Satranç Eğitimi Merkezinde çocuklara ve yetişkinlere satrancı sevdirmek için kolları sıvadı. Özellikle ilkokul çağındaki çocuklara ve öğrencilere Satranç oynamanın inceliklerini faydalarını öğretmeye çalışan Ayyıldız Spor Kulübü Satranç Sorumlusu Müslim ERSOY, satrancın sadece bir oyun olmadığını belirterek görüşlerini şöyle sıraladı:
“Satranç okul öncesi çocuğun psikolojik gelişiminin temel içeriğini içsel hareketlerin oluşumunu teşkil etmektedir. Satranç, çocuklara sadece zevk ve eğlence sağlayan bir oyun değildir. Aynı zamanda onların zihinsel gelişiminde aktif ve etkili bir araçtır. İçsel hareket planın oluşmasında satrancın son derece önemli ve büyük rolü vardır. Satranç oyunun düşünmeyi disiplin altına alır, konsantrasyonu ve dikkati yoğunlaştırır. Fakat en önemlisi hafızayı geliştirir.”
"Satrancın Avrupa ülkelerinde Rusya, ABD, Venezuella, İzlanda, Kanada ve İspanya gibi ülkelere olmak üzere 30 ülkenin okullarında ders olarak okutulmqaktadır. Satranç çocukların zekasını, hayal gücünü, şekil ve uzay bilgisini, analiz ve sentez yapma özelliklerini, planlama yeteneklerini, kavrama güçlerini, sözlü muhakemelerini, hafızalarını problem çözme kapasitelerini, hızlı ve mantıklı düşünebilmelerini, karar alabilme süreçlerini olumlu etkilediği bilimsel deneylerle ispatlanmıştır. Bunun sonucu başta Rusya ve ABD olmak üzere toplam 30 ülke okullarında satrancı ders olarak okutulmasını sağlamıştır.”
Satrancın hafızayı ve iradeyi en iyi şekilde kuvvetlendirdiğini de belirten Ersoy, sözlerine şöyle devam ediyor: “Satranç antrenmanı sayesinde birey, beyini dahi iyi ve kontrollü kullanmasını öğrenmek suretiyle, çevresiyle daha iyi iletişim kurabilir. Daha yaratıcı, fiziksel olarak daha formda olabilir. Hafızasını ve iradesini kuvvetlendirebilir ve olaylara daha hakim olabilir ve yine sorumların çözümüne daha mantıklı ve çocuk ulaşabilir.”
"Satranç bilgisini ve eğitimini programlarken şüphesiz pedagojik ilkeler ve gelişimler de dikkate alınmalı. Birey satranç eğitimi ile uzun vadeli düşünen, öngörüsü ve sezileri gelişmiş, zamanında ve yerinde hamleler yapabilen, gerektiğinde risk almasını bilen, kaybetmeden pozitif neticeler çıkarabilen, kendisiyle yüzleşebilen, gerek meslek hayatlarında gerekse sosyal yaşamlarında onların başarısına ve mutluluğuna çok olumlu katkılar sağlamaktadır.”
Satrancı mantığın ve duyguların dünyası olarak gören Müslim ERSOY açmış oldukları Satranç Eğitim Merkezinde ileriye dönük yapmayı planladıkları faaliyetleri ise şöyle sıraladı:
1. İlimizde basın ile işbirliği içerisinde satrancı topluma tanıtmak, sevdirmek ve yaygınlaştırmak, çalışmaları bu yönde ilerletmek, zeka düzeyini yüksek ve yaratıcı yeteneğe sahip olan çocuklara tarama yöntemiyle bulmak ve bunların eğitimine önem vermek
2. Satranç Eğitim Merkezinde satrancı bir “Eğitim aracı “olarak kullanmak
3. Disipinli ve sistemli bir çalışma ile öğrencileri belirli bir düzeye getirmek ve yarışmalara katılarak ulusal kvvet deresine sahip olmalarını sağlamak.
Ben bu sıraladığımız 3 maddeyi dikkate olarak diyorum ki: “Gelin hep beraber çocuklarımızı satranç dünyasında yaşatalım..!”
FIDE Hakemi Müslim ERSOY (sağda) ve İl Hakemi Mesut ÇETİNOĞLU oyun analizi yaparken
Haber Mesut Çetionoğlu