İstanbul’da Satranç Sergisi

İstanbul’da Satranç Sergisi

FM Selim Gürcan Yorum yapılmamış

Sertaç Dalkıran’ın FMV Okulları Nişantaşı Işık Lisesi Sanat Galerisi’ndeki sergisini 20 Ocak tarihine kadar satrançseverler gezebilir. Bu sergide Atatürk, İsmet İnönü, Chigorin ve daha pek çok ünlünün satranç takımını görebileceksiniz. Bunun yanı sıra Türk satranç tarihinde yayınlanmış tüm yazılı metinler, tarihi belgeler, resimler ve satranç pulları gibi pek çok eser de bulunmakta. Sergiyi kaçırmamanızı tavsiye ediyoruz.
Satranç sergisinden fotoğraflar yazının devamında.

FMV Okulları Nişantaşı Işık Lisesi Sanat Galerisi’ndeki Sertaç Dalkıran’ın  satranç sergisini 20 Ocak tarihine kadar gezebilirsiniz. Basında ve satranç camiasında büyük ilgi uyandıran serginin açılışına pek çok önemli satranççı ismin yanında Atatürk’ün hayatta kalan iki manevi kızı Ülkü Adatepe ve Refet Angın da katıldı. 

alt

İşte Cumhuriyet döneminde çıkmış tüm yazılı Türk satranç yazını. Yakın satranç tarihimizin en önemli yazılı kaynağı haline gelen Süer Satranç Dergisi ve 1945 yılında basılmış “Şatranç Mecmuası” en önemli parçalardan

alt

Osmanlı Dönemine ait el yazmaları 1982-1988 yıllarında H. Sertaç Dalkıran tarafından tüm kütüphaneler taranılmış olarak  mikrofilmlerde  mevcut ve tıpkı basım olarak sergide yer almıştır.

alt

İşte serginin en önemli parçası; Atatürk’ün Orman çiftliğinde başta İnönü olmak üzere bütün silah arkadaşlarıyla beraber satranç oynadığı takım. Bu takımın bir eşi daha yok. Çanakkale savaşı’ndan esnilenerek Atatürk’ün manevi kızı Ülkü Adatepe’nin babası  ve Atatürk Orman çiftliği’nin müdürü Tahsin Çukurluoğlu tarafından yapılmış. Bu takımla sadece Atamız oynamıştır. Atatürk’ün vefatından sonra Çukurluoğlu, Atanın hatırası olarak bu takımı kendisinde saklamıştır. Çukurluoğlu vefat edince eşi Vasfiye Hanım (Zübeyide Hanım’la berabere büyüyüp, Selanik’ten beraber gelmiştir) bu takımı satranç camiasından Selahattin Aşkan’a armağan eder ve Selahattin Aşkan da satranca hizmetlerinden dolayı bu takımı Dalkıran’a uygun ellerde korunması için verir.

alt

Satranca olan merakıyla bilinen İsmet İnönü’nün Şükrü Saraçoğlu ile Ankara Satranç Kulübü’nde oynadığı satranç takımı.    alt

Rusların efsanevi satranççısı Chigorin’in satranç takımı. Bu takımın sergiye geliş hikayesi çok ilginç. İlk Türkiye Satranç Şampiyonu Selim Palavan Rusya’dan ayrılırken Chigorin ailesine kuyruklu piyanosunu hediye etmiş. Chigorin ailesi de bu jest karşılığında Palavan’a bu değerli takımı vermiştir.  Palavan da ölümünden sonra bu takımın satranca hizmetlerinden ötürü Dalkıran’a verilmesini ailesine vasiyet etmiştir. Palavan’ın Rusya’dan öğrencisi olan GM Geller ve GM Gufeld de Türkiye’ye geldiğinde Palavan’dan yüksek bedel karşılığı bu takımı satın almak istemiş ama sonuçta takım Dalkıran’ın sergisinde yerini bulmuştur. Satranç Derneği’nin ilk kurucu üyesi ve Başkanı Ahmet Tevfik Yücesoy’un  Rejans modeli takımı, Doğan Günsav’ın satranç takımı, İlk resmi Türkiye Şampiyonu Sıracettin Bilyap’ın Rusya’dan getirdiği ilk satranç takımı, Ermeni papazının tarihi satranç takımı ve Şeyh Galib’in çamurdan yapılmış satranç takımı ve  daha pek çok koleksiyon değeri olan satranç takımları sergide yer alıyor.

alt

Bu güzel serginin mimarı H. Sertaç Dalkıran alt

Dalkıran satranç yaşamı boyunca aldığı ödülllerle beraber.     

Sergiden genel bir görünüm. Sizlere sadece birkaç parçasını gösterebildiğimiz bu sergide tarihi önemi olan pek çok fotoğraf, kaynak, satranç pulları, belge ve daha pek çok şey bulacaksınız. Sergi 20 Ocak’a kadar devam edecek.

 

Bir yorum yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir