Acemi Gözüyle

Acemi Gözüyle

FM Selim Gürcan Yorum yapılmamış

Başlarken…
Kendini sürekli yenileyen Satrancokulu.com’un artık yeni bir köşesi var, satranca yeni başlayanlara yönelik köşemizin adı: “Acemi Gözüyle”. İsimden de anlaşılmıştır ki UKD’si (Ulusal Kuvvet Derecesi) 1800’ü aşmış oyuncuların bu köşede bulabileceği pek birşey yok. 1600-1800 arasındaki oyuncular için bazen okumaya değer olabilir ama hedef kitlemiz 1600 altındaki oyuncular.  

Bu köşede sizlerle çeşitli yazılımların tanıtımlarını, bazı turnuva oyunlarımının analizlerini ve Amerika’da şu anda yaşamakta olduğum satranç deneyimlerimi paylaşmayı planlıyorum.

İlk yazı…
İlk yazımız bir analiz olacak. Amerika’daki ilk satranç turnuvamda oynadığım 4 maçtan biri bu. Finallerin de bitişiyle biraz da stres atmayı umarak o­nuncu Space Coast Open ‘da oynamak üzere 2-4 Mayıs haftasonunu takvimime işaretledim. Turnuva Cuma’dan Pazar’a oynanan 3 günlük bir turnuvaydı. Şüphesiz ilk gün benim için pek çok süprizle doluydu ama en büyük süpriz turnuvada tahta ve saatin sağlanmıyor oluşuydu. İlk başta pek mantıklı gözükmese de zamanla anlamını kavramaya başladığım bu olay aslında Amerika’da satranç ekonomisi diye bir kavramın ayakta durmasının en büyük sebeplerden biri. Tıpkı her futbol oyuncusunun kendi kramponunu, her beyzbolcunun kendi sopasını, her basketçinin kendi topunu aldığı gibi burda da her satranççı kendi takımını ve saatini alıyor.

Her neyse, biz konumuza gelelim. Sizlere burda analizini yapacağım maçı turnuvanın ikinci günü oynadım. İlk gün turnuvaya açıkçası pek beklenmediğim bir yenilgiyle başlamıştım. Amerika’daki ilk turnuvam olduğu için en düşük seviyeli grup olan E grubunda oynamak zorundaydım. E grubu USCF(Amerikan Satranç Federasyonu) ratingi 1200 altında olan oyuncuların oynadığı grup. ICC’deki (Internet Chess Club) ratingim 1600’e yaklaştığı için bu grubun çok kolay olacağını sanıyordum ancak evdeki hesap çarşıya uymadı ve ilk gün oynadığım ratingi 1100 civarında olan rakibim beni güzel bir oyunla yendi.

Tabi ikinci maça çok zor bir psikolojiyle çıktım. Evet USCF ratinglerinin tam olarak neye denk geldiğini bilmiyordum, uzun zamandır turnuva oyunu da oynamamıştım ve üstüne bu turnuvaya da hiç hazırlanmadan gelmiştim. Yine de bütün bunlar ilk maçı kaybetmiş olmamım acısını hafifletmiyordu. Üstüne üstlük ikinci turdaki rakibimin de benden iyi olması ihtimali açıkçası beni korkutmaya başlamıştı.

Maçtan yarım saat önce siyahla oynayacağımı öğrendiğimde genelde siyahlarla daha iyi sonuçlar elde ettiğim için biraz rahatlamıştım ama elbette ki siyahla başlamanın pek çok satranççıda yarattığı o garip duyguda içimdeydi.

Rakibim, 15-16 yaşlarındaki Justin FAHNESTOCK ben masaya gittiğimde taşları çoktan dizmiş ve süreyi başlatmıştı. Yine ne yapıp ne edip 5 dakika geç kalmayı başarmıştım. .Unutmadan, turnuva ilk 30 hamle 90 dakika sonrası 60 dakika giyotin olacak şekilde oynandı. Uzun zaman kontrollü bir maç olduğu için 5 dakika geç kalmamın pek bi zararı olmamıştı. Hatta bazen geç kaldığım oyunların benim için bir avantaj olduğunu bile düşünüyorum. Ben masaya gelene kadar rakibim o 5 dakika içinde muhtemelen oyundan kopuyor ve rakibinin gelmemesi halinde kolaydan kazanacağı 1 puanı düşünüyordur. Ve tabi ben masaya geldiğim anda büyük bir hayalkırıklığı yaşıyor… Tabi herkes böyle hissedecek diye birşey yok ama benim rakiplerim geç geldiğinde benim hissettiğim genelde bu oluyor 🙂

Aşağıdaki analizi Chessmaster 9000’le yaptım. CM’me her hamle için 15 saniyelik analiz süresi verdim ve bu analizi tek işlemcili Pentium III 600mhz bir bilgisayarda yaptım.

İlk analiz…
Herneyse, artık analize gelelim… CM (Bazılarınız ben CM yazdıkça Championship Manager’i hatırlıyor biliyorum ama n’apalım artık alışcaksınız… 🙂 analizi bitirdiğinde benim hamlelerimin %90’ına katıldığını yazdı, Justin’in hamlelerinin’se %89’una katılıyor. Justin’in yaptığı hataların oyuna dolaylı hata etkisi 10.64 olmuş benimkilerse 1.84 olmuş. Bu hata etkisi ne kadar büyük olursa o kadar kötüdür.

Justin oyuna şah piyonunu iki açarak başladı. Oyun için tıklayınız 1.e4 şu noktada tereddüt edecek hiçbirşeyim yok, açılış repertuarım e4 dışındaki açılışlardan zaten oldum olası hoşlanmamıştır. Bütün umudum klasik bir şekilde ispanyola girmesi(1.e4 e5 2.Af3 Ac6 3.Fb5) çünkü son zamanlarda en sık çalıştığım oyun bu. 1… e5 oynuyorum, 2.Af3 ile ispanyola doğru gidiyoruz 2… Ac6 ve Justin burda beni en istemediğim yerden vuruyor. Bu noktada pek çok açılışı kabul edebilirim ama İskoç!? Evet Justin en sevmediğim açılışlardan birini bana karşı açıyor 3.d4 burda siyahın pek fazla alternatifi yok, 3… exd4 oynuyorum. Alıyor 4.Axd4. Burda iki hamle var her ikisi de çok doğal. 4… Af6 veya 4… Fc5 , Af6 benim açımdan biraz ürkütücü çünkü atımı Fg5’le açmaza alması mümkün ve ardından piyonunu koruyarak ileri sürebilir, şüphesiz kendimi koruyabilirim ama hata yapmama çok açık bir pozisyon olacak ve oyun alanım da daralacak. Çok daha saldırgan olan 4… Fc5‘i tercih ediyorum. Bu hamle beyazın atını hareket ettirmeye zorluyacak. Eğer 5.c3 falan sürmeye kalkarsa atının doğal gelişim karesi olan c3’ü kapamış olacak. Burda CM’in tavsiyesi 5.Ab3 . Justin bu tavsiyeyi pek ciddiye almıyor ve 5.Axc6 oynuyor. Sanıyorum o­nun yerinde olsam ben de aynısını yapardım, oyun sırasında güzel bir sadeleştirici hamle gibi gözüküyordu ama anlaşılan o ki pek iyi bir fikir değil. Şimdi bana kalsa atı piyonla almam gerekiyor ama hangi piyon? Genel kaideye uyarak 5… bxc6 yapabilirim ve bu sayede merkeze doğru taş almış olurum veya 5… dxc6 ile vezirimin önünü açabilirim. Vezirin önünü açmamın sakıncası Justin’in hiç tereddüt etmeden yapacağı 6.Vxd8’de saklı. Ardından zorunlu hamlem 6… Şxd8 gelir. Evet vezirleri kırışmış olmak belki daha anlaşılabilir bir oyun yaratacak, bu bazılarımızın daha çok hoşuna giden bir oyun çeşidi (ben dahil) ama şahın rok imkanı ortadan kalkıyor ki bu beni çok zor durumda bırakır. Öte yandan burda CM’in tercihi 5… Vf6, o anda aklıma gelmeyen bu devam yolu aslında beyazın vezirini dışarı çıkmaya zorluyor ve bu sayede d hattını açarak atı alabiliyor. Bi bakalım: 5… Vf6 oynarsam rakibi matla tehdit etcem, en makul cevap 6.Vf3 ben de 6… dxc6 ile atı alırsam Justin’in pek çok problemi olacak: Beyaz filimin önünü açtım, d hattım da açıldı. Vezir kanadına ve Şah kanadına rok yapmaya bir adım uzaktayım… Herneyse, dediğim gibi oyunda bu hamle aklıma gelmedi ve ben daha çok atı nasıl alacağıma kosantre oldum. Daha doğal hamleyi yapıyorum ve 5… bxc6 oynuyorum ve Justin oyun boyunca hiç eksik olmayacak özelliğini ortaya koyuyor: Atak, 6.Vg4 .

Hamleyi görür görmez ilk hissettiğim rakibin teorik açılışlardan çokça uzaklaştığı oldu ama yine de aynı anda hem g7 piyonuna saldıran hem de de merkezi kollayan bir vezir çok rahatsız edici. CM’in az önce tavsiye ettiği hamle şimdi benim için de mantıklı olmaya başlıyor ve 6… Vf6 oynuyorum. Oysa oyun sırasında hiç farketmediğim çok güzel bir oyun var burda: 6… Af6 Justin eğer beklediğim hamle olan 7.Vxg7 oynarsa başı derde girecek 7… Kg8 oynayacam ve ardından muhtemelen 8.Vh6 oynayacak ve süpriz hamle geliyor: 8… Fxf2+! Eğer filimi 9.Şxf2 ile alırsa 9… Ag4 yapıyorum ve veziri alıyorum tabi ki vezirini vermeyecek ve merkezde roku bozulmuş bir şahla oyuna devam etmek zorunda kalacak. CM’in hemen gördüğü bu güzel hattı oyunda görmüş olsam son derece doğal bi hamle olan 6… Af6’yı oynardım. Justin bu hattın içindeki tuzağa girmese bile en azından doğru şekilde gelişmiş bir atım olurdu oysa şu an f6’da geçici bir şekilde oturan vezirimle birbirimize bakıyoruz…

Yukarıdaki hamlelerin sonucunda bi nefes almak gerek. Açılış belli oldu, iskoç oynuyoruz. Rakip belli oldu, saldırgan. Ve benim de iyi bi açılış yapmadığım belli, anlaşılan pek formda değilim. Bundan sonraki hamleleri bunları düşünerek yapmalıyım.

7.Vf3 , Justin’den kısmen pasif hatta kırışmaya müsait bir hamle. Benim için sakıncası yok bu sayede en azından bi hamlelik de olsa nefes alıyorum ve bi süredir rahatsız olduğum c7 piyonumu korumaya alıyorum 7… Fd6 . CM yine memnun değil, o­nun tercihi 7… Qxf3 ama bu kez kusura kalmasın g hattını bu kadar bedavaya açamam. Evet belki tahta sadeleşecek ben daha gelişmiş taşlarla kalacam ama vezir kanadımdaki delikten dolayı oraya rok atamazken Şah kanadımdaki g hattının yarı açık oluşundan ötürü ciddi gerginlik altında kalacaktı. Tabi yine de CM’in haklılığından şüphem yok, yalnızca benim açımdan psikolojik olarak zor bir durum olacaktı. Devam edelim… 8. Ve3, veziri vermekten vazgeçti.. 8… Ae7 hem atı geliştirdik hem de roka hazırlanıyoruz. 9. Ac3 gelişmeye devam… 9… O-O ben de gelişmeye devam ediyorum ve sanırım gelişimimin ilk aşamaları biraz geçte olsa tamamlandı gibi, Justin’inse bu konuda geri kaldığı açık. 10.Ve2

işte başka hiç bi sitede bulamayacağınız ve bu köşenin varoluşuna çok uygun olarak “anlamsız” bi hamle. Satrançınızın ilk dönemlerinde bu hamlelerden defalarca yapacaksınız ve rakipleriniz de size karşı defalarca yapacaklar. Bu hamleleri hocalarınızla oynarken pek görme şansınız yok ama oyunlarınızda sık sık böyle anlamsız hamleler olacaktır, burda tadını çıkarın. Justin’in bu hamlesini CM 0,86 dolaylı hata olarak değerlendiriyor. Kısaca bakarsak gelişimimi tamamlamaya çok yakın olan benim durumuma karşın Justin’in sadece atı gelişmiş durumda ve e4’teki piyonunu sadece atıyla koruyor (elbette vezirde şu an korumada ama sanırım veziri kalıcı bir koruma olarak görmek böyle açık ve akıcı bir pozisyonda çok doğru olmaz), beyaz filinin önün tıkadı, e2’deki veziri hiçbir önemli noktaya bakmıyor ve rok yapmak için en az bir hamleye daha ihtiyacı var. Burda rakibimin pozisyonuna pek aldırmadan gelişmeye devam ediyorum ve 10… Ke8 oynuyorum, aslında CM’in tavsiyesine uyup 10… Kb8 oynasam beyazın siyah filini c8’e bir süreliğine de olsa bağlamış olurum ve bu sayede vezir kanadına roku unutmak zorunda kalır, sanırım böylesi daha iyi olurdu ama oyunda maalesef 11.Fe3’ten çekindim, bu hamle çok rahatsız edici gözüküyor, aslında CM ortaya çıkarıyor ki durum pek öyle değil, o­na göre 11….Fa3 gibi süper bi cevap var tabi, işte taktik çalışmanın bizim seviyemizdeki oyunculara katkısı 6. hamlede kaçırdığım 6… Af6’dan sonra şimdi de 11…Fa3’ü kaçırıyorum. Sanırım bu iki hamleden biri oyunu daha şimdiden almamı sağlardı. Bana kalsa bu hamlede kalem bağlandığı için zora girdiğimi söylerdim ama 11… Fa3 oynadıktan sonra siyah şu hattı oynamak zorunda 12.Fc1 Ad5 13.Vf3 Axf3 14. Vxf6 gxf6 15.bxa3 Kxe4 şu pozisyon siyah için kazanç bir pozisyon, CM’e bu hatamızı da bulduğu için teşekkür ediyor ve devam ediyoruz… Sıkıştığımı düşünerek atımı hareketlendirmeye çalışıyorum 11. Fe3‘ü oynuyor 11… Ag6 oynuyorum, amacım önce …d6 sonraysa …Ae5 oynamak, ancak pek tutarlı bi plan olmadığı sanırım pozisyona bakınca belli oluyor. Taşlarım daha gelişmiş olsa da harmonileri kesinlikle yok, üstelik bu hamleyle rakibi hiç rahatsız etmediğim için artık insiyatif tamamıyla Justin’de. 12.O-O-O doğal gelişimini yaptı. 12… Ff4 , halen harmoni yok ama filleri kırışıp a7’deki baskıyı kaldırmak istiyorum. 13.g3 Fxe3 14. Vxe3 , Justin’in de katkısıyla baskı azaldı. En azından şu an sadece vezirin yarattığı bir baskı var ki bunu kovalamak mümkün olabilir. Yanlış, O veziri oradan kovalamam çok zor. Siyah filim elimde yokken veziri siyah kareden ancak atla kovalarım ancak kovalama işini yapmak üzere konabileceğim f5, d5 ve c4 kareleri düşmanın pençesine düşmüş durumda, geriye bir g4 kalıyor ama benim oraya gideceğimi farkettiği anda Justin’in tek yapması gereken Be2, yani veziri kovalamak pek mümkün gözükmüyor.

Sanırım açılış artık oyun ortasındayız diyebiliriz. Taşlarımız eşit. Ata karşı at, beyaz file karşı beyaz fil var. Benim üç piyon adacığım var beyazınsa iki, bu beyaza bir üstünlük sağlıyor. Benim bakabileceğim iki yarı açık hattım var, beyazınsa bir tane. Bu benim için hafif bir üstünlük. Beyaz vezir kanadına rok attı, yani taktiği bol ve saldırgan bir oyun bizi bekliyor. Artık oyun planı yapmak gerek, en zayıf olduğum alanlardan biri bu ama yine de dikkatimi çeken birşey var, b2 piyonu: Vezirimin zaten baktığı bu piyona Kb8’le de baskı yapmam mümkün ancak aradan atı çıkarmak gerek. Bi de bi şekilde şahı b1’e çekebilsek o zaman beyaz hiç memnun olmayacak girdiği durumdan. Bu çok koşullu bir plan ve muhtemelen gerçekleşmeyeceğini biliyorum, ama yine de başka birşey göremediğime göre rakibin tehdidi olmadığı sürece planı uygulamak gerek. 14… d6 ile filimi etkinleştirip c7’deki piyonun durumunu kurtarıyorum. Justin’de 15.f4 ile artık şah kanadında saldırıya başlıyor, vezir tarafına rok atan birinin yapacağı en tipik hareket. 15… Fe6 ile filimi daha da etkin hale getirdim, tabi CM’i memnun etmek mümkün değil, CM 15… a5 ile a7’deki piyonumun üzerindeki baskıdan kurtulmak ve Kab8 oynamak istiyor, ve sanırım haklı olan yine O ?. 16.Fg2

 

Justin artık yavaş yavaş tuzak denemelerine girmeye başladı. Burda yapacağım bi hata anında kalelerimden birine malolabilir. Eğer o beyaz fil c6 karesine ulaşırsa iki kaleme de çatal atacak, üstelik hemen şu pozisyonda eğer 17.f5 oynarsa atıma ve filime çatal atıyor(Ata ve file attığı çataldan kurtulmak için 17… Fxf5 yapmak yeterli ama 18.exf5’den sonra vezirini kaçacak ve ardından ben halen c6 problemiyle uğraşıyor olacağım). Benim burda gördüğüm iki cevap vardı birincisi 16. .. Fg4 ikincisiyse 16… Ae7. Sanırım atımın fazla kenarda kaldığını düşünerek 16… Ae7‘yi tercih ettim, ancak 16… Fg4 CM’in de dediği gibi pozisyona daha çok yakışıyor. 17. Kdf1 , Justin ne düşündü bilmiyorum ama bu hamlenin bana hiç bi zararı yok. 17… Fc4 fil için çok doğal gözüküyor. 18.e5’le tehdidini sürdürme şansı var ama savunmayı tercih ediyor 18. Kf2. Fakat görmediği süper bi hamlem var, ben oyunda gördüm mü? Hayır… CM gördü mü? Tabi gördü … 18… Ad5 19. Axd5’le almak zorunda ve sonra 19… cxd5 20.e5 dxe5 oynayınca baya güzel bir pozisyon yakalıyorum. Tabi kesin kazanç olmaz ama yine de bi üstünlük var hele bir de …e4 sürebilsem Justin’in işi çok zor olur. Ben daha pasif olan 18… Ve6‘yı tercih ediyorum. Belki bu sayede şahı b1’e çekebiliriz veya en kötü ihtimalle 19. b3 ile pozisyon bozukluğu yaratırız. 19.b3 geliyor ama sandığım kadar iyi olmuyor. Yarı açık hattımın artık pek değeri kalmadığı gibi filimi a6 karesine mahkum etmiş oldum 19… Fa6 . Justin burda sanırım kalelerimden birini alabilecek bi kombinezon gördüğünü zannediyor ve 20. e5 sürüyor oysa 20… d5 ile kaleleri korumak mümkün. CM burda 20… Af5 tercih ediyor, oysa ben oyun sırasında artık kırışmak istemiyordum. Bi şekilde atımı da kullanıp saldırıya geçmeyi umuyordum. Tabi şimdi farketmeden süper bir zayıf kare yarattım, c5. Justin bunu görüyor ve CM’in de tavsiye ettiği 21.Aa4‘ü oynuyor. Kuyruğum sıkışınca sanırım CM’i daha iyi anlıyorum ve bu pozisyondan en az zararla kurtulmamı sağlayacak 21… Af5‘i oynuyorum, burda yarattığım karşı tehdit çok etkili, vezirini oynatacak. Baskıyı bırakmıyor, 22.Vc3 , ben de CM’i üzmeyen bir hamleyle 22… Fb5 yapıyorum. Bu sayede çatal tehditinden kurtuldum. Ancak yine şu kesin ki o at c5’e konacak ve benim hareket alanımı çok kısıtlayacak. 23.Fh3 at c5’e konmuyor. Sanıyorum Justin’in şu ana kadar yaptığı en büyük hata bu. Olayın taktik boyutlarını görmemesi bir yana kendi planından vazgeçmesi çok kötü. Fırsatı kaçırmaya hiç niyetim yok o at bu tahtada bir an bile duramaz artık, 23… Fxa4 24. Fxf5 Vxf5 25.bxa4 Justin üstüste hataları diziverdi, önce atını gereksiz yere kırıştı sonra b hattını açtı, ve artık a7 üzerinde baskı yok. Oyun burdan sonra siyah için daha üstün gibi. Sağlamcı oynuyorum ve 25… Ve6 yapıyorum. Oysa CM, önce …Ve4 ile h1’deki kaleyi tehdit etmek sonra da kazanılan tempoyla a4’teki piyonu almak ve aynı anda c6’yı da korumak gibi bir kombinezon görüyor. Akıllıca… Ama benim taktik görüşüm o gün bunu görecek formda değildi.

 

Artık oyunsonuna girmeye başladık. Şu aşamadan sonra tecrübe çok önemli. Hele bi de vezirleri kırışırsak oyunsonunda tecrübeli olan oyunu alır. Sanıyorum iyi bir oyun sonucunda siyahın kazanması mümkün. 26. Ke1 Vh6 27. Vd4 Vg6 28. f5 Vh6+ 29. Vf4 Vxf4 30. Kxf4 her ikimiz de en iyi olduğunu düşündüğümüz şekilde pozisyon almaya çalıştık ve ben emelime ulaşıp vezirleri kırıştım. Piyonlarımı fazla oynatmadan rakibimin ne yapacağını görmek istiyordum, çünkü pozisyonum beyaza oranla sağlam bir pozisyondu. Justin’se şah kanadı piyonlarını sürerek atağının başarıya ulaştıracağını sanıyor. Bence durum pek öyle değil ama sonuçta CM ikimizin de kararlarından memnun değil. CM’in bu pozisyondaki analizleri benim boyumu aşacağı için pek girmiyorum ve doğrudan iki kaleyle oyun sonunun analizine geçiyoruz. 30…Ke7 Oyunsonu bütün iştihamıyla tahtada. İki taraf da çok kan kaybetti. Beyazın erleri savaş alanında düzensiz bir görünüm çizseler de hakimiyet alanları daha fazla. Öte yandan siyahın sağlam bir pozisyonu var. Bu pozisyondan beyazın galibiyet çıkarması pek zor. 31. Şd2 beyaz şah merkeze doğru yola çıkıyor. 31… Kae8 siyahın niyeti belli e hattını hızlı bi operasyonla ele geçirecek. Justin’den çok şık bi cevap: 32.Kb4 eğer bi akıllılık edip de 32… Kxe5 oynarsam 33.Kxe5 ile kalemi kaybederim veya halen akıllanmayıp bir daha 33… Kxe5 oynarsam 34.Kb8 ile tek hamlede mata girerim. Eğer ki pozisyonu görmüş olsaydım e hattına bu kadar çabuk saldırmazdım, ama yine de pozisyon kayıp değil. 32… h6 , rakibin aslında çok net olmayan mat tehditinden ürküyorum. Oysa a7 ve c7’deki piyonlarım açık av olmaya çok yakınlar (gerçi henüz değiller, ama bir boş hamle daha yaparsam kesin av olacaklar…). Justin’den enteresan bir cevap geliyor. 33.Kb7 ile 7. sıra’ya ineceği yerde 33.f6 ile pozisyonumu bozmak istiyor. 33…. gxf6 34.Kb7 kulağını tersten tuttu ve gitmesi gereken kareye geç de olsa ulaştı fakat Justin burda sanırım materyal sayımında bi hata yaptı veya belki de kendince bir feda yaptı. Ben burda e5 piyonunu almaya cesaret edemedim, piyonu bu kadar ucuza vereceğini tahmin etmiyordum ama görünen o ki işin içinde bi tuzak yokmuş oysa oyun sırasında a hattının açılacak olması çok ürkütücü gelmişti. Eğer e5’i alsaydım ortadaki piyonlarım çok güçlü kalacaklardı. 34. fxe5 Justin’e f,e,d hatlarını mühürlerdi. Ancak oyun sırasında a hattı okadar zayıf gözüktü ki alabileceğim piyondan vazgeçip cephe gerisinde savunmaya geçtim 34… Ka8 tabi Justin burdaki zayıf hamlenin cezasını veriyor, 35.exf6 savunmam çok zor duruma düştü. 34…Ka8’in savunmamı koruyacağını zannederken delikleri kapamakla meşgul olmaya başladım. 35…Kd7 36.Ke7 yapacak pek birşey yok, 36… Kd6 kırışmadan tehdite devam etmenin tek yolu ancak 7. sırayı bu kadar bırakmak da güzel değil yine de oyunda yaptığım 36… Kxe7’den çok daha iyi olduğu kesin… 37.fxe7 ,burda CM bana defalarca verdiği tavsiyeyi tekrar veriyor 37…a5 ama benim gözüme şahımın gidebileceği boş bir f7 kalesi daha güzel gözüktü. 37… f6 çok yanlış bir hamle daha yaptım, 38.Kxa7 Kb8 39.Kxc7 Şf7 40.a5 Ka8 41.Kxc6 Şxe7 oynayınca 2 piyon eksik duruma düşüyoruz ve oyunu kazanmak artık mucizelere bağlanıyor. Justin o hamleyi görmese de bedave piyonu kaçırmıyor 38. Kxc7. 38… Şf7 piyonun peşindeyim, 39. Kd7 7.sırayı bırakmak istemiyor, 39… Ke8 40 Kxa7 Kxe7 41.Ka8 şu noktadan sonra siyah artık kazanamaz gibi bir durum söz konusu ama yine de bu seviyedeki maçlarda son hamleye kadar oynamanın faydaları vardır. Dolayısıyla oynamaya devam ediyorum. Sanıyorum bu hamleyi yaptıktan sonra Justin artık oyunla fazla ilgilenmemeye başladık. Masadan sık sık kalkıp diğer maçlara bakıyordu. Bense en doğru hamleleri bulmak için süremi uzun uzun kullanıyordum. Özellikle kazanç pozisyonunda olduğu bir oyunda hamleleri için uzun uzun beklemek muhtemelen konsantrasyonunu bozmuştur. Elimden gelenin en iyisini yapmaya çalışarak 41… Kb7 oynadım, er sürdü 42.a5, a2’deki piyon benimdir 42… Kb2 43.Şc3 Kxa2 44.Şb3 Ka1.

 

Bu noktadan itibaren oyun çok enteresan, Justin son hamleler içinde kendince rahat bir pozisyon hazırlarken bence zor bir pozisyona girdi. Er sürüşü çok vaktini alacak, şahı 7. hatta indirmediği sürece o eri vezir çıkması ben a hattındayken mümkün değil, bu süre içinde benim ileri doğru ilerlemem çokça olacaktır. Bakalım: 45.Şb4 sanırım en makul hamlelerin biri CM’in de tavsiye ettiği 45… Şe6 ama ben şansımı zorlayıp 46.Kb1 deniyorum. 46… Şc5 Kb2 47.Şxc6 Kxc2 48.Şxd5 Kxh2 bu hamlelerin sonucunda beyaza biraz daha üstünlük vermiş oldum. Ancak başka türlü bir oyun hesaplayacak gücüm kalmamıştı. Artık bütün ümidim hata yapması. Şüphesiz ki beyaz için bu pozisyon kazanır. 49.Ka7+ işte beklediğim hatalardan biri, beni zaten gitmek istediğim ama Kg8+ ihtimali yüzünden gidemediğim kareye uğurlayan bir hamle oldu bu, oysa 49.a6 ile sürüşüne devam etmesi gerekirdi. 49… Şg6 ve 50.Şc5 bir boş hamle daha. Tuzak kurmada baya bir yaratıcı olup bana stres yaratan Justin oyun sonunda iki üstüste boş hamle yaptı oysa a6’yı sürüp beni zamansal olarak sıkıştırmalıydı… 50… Kg2 boş hamlelerin cezası geliyor, g3 piyonu düşecek ve ardından enteresan bir pozisyon oluşacak. 51.a6 Kxg3 52.Kb7 Ka3.

Şu noktadan sonra kalemi fedaya hazırım. O veya bu şekilde Justin’den beraberliği sökerim diye düşünüyorum. Gerçi CM’in görüşü Justin’in kazanacak üstünlüğü olduğu yönünde ama bence bu pozisyondan bizim seviyemizde beraberlikten başka oyun kolay kolay çıkmaz. 53.a7 çok daha önce sürmesi gereken piyonu Justin bu kez yanlış zamanda sürüyor, doğru hamle 53.Şb6 ile pozisyona yaklaşıp kaleyi serbest bırakmak olacaktı. 53… h5 zaman kaybetmiyorum… 54.Şc6 Justin halen veziri çıkarmak peşinde. 54…h4 55.Şb6 h3 ve artık pozisyon teorik olarak da berabere. 56.Kb8 Şg5 57.a8=V Kxa8 58.Kxa8

ve kale fedamı da yaptım, bakalım Justin zamanında piyonlarımı alıp teorik berabereyi gerçekleştirebilecek mi? 58.Şg4 59.Şc5 h2 60.Ka1 Şg3 61.Şd5 f5 62.Şe5 f4

buraya kadar herşey normal tam bir beraberlik düzeninde gidiyoruz. Ancak Justin sanırım bu noktaya gelmeyi pek kabullenemedi ve garip bir hamle yaptı. Kesin kazanç konuma geçmiş bir oyuncunun beraberliğe piyonlarla zorlanmayı kabul etmesi o kadar da kolay değil tabi: 63.Ka3+ Bu hamle oyunu veriyor, artık oyun benim: f3 64. Ka8 h1=V 65. Kg8+ Şf2 66. Şe4 Vh7+ 67. Şd4 Vxg8 68. Şe5 Vf7 69. Şd4 Ve6 70. Şc3 Vd5 71. Şb4 Vc6 72. Şb3 Şe2 73. Şb4 Şd3 74.Şb3 Vb5+ 75. Şa3 Şc3 76. Şa2 Vb2# 0-1

Genel olarak oyunun bi tarafın hakkı olduğunu söylemek sanırım zor ama oyun içinde ilk kez açık ara öne geçen Justin’di bunu koruyabilse oyun o­nun olacaktı. Satrançın en zor yanlarından biri de kazanılmış oyunu kazanmaktır, kulağa geldiği kadar kolay bir iş de değildir bu. Bu oyunda Justin’in ve benim yaptığım hatalar eminim ki hepinize tanıdık geliyor. Bu gibi oyunları 2-3 haftada bir burada işleyeceğiz. Arada kalan zamanda da Türk satrancı ve Amerikan satrancı üzerine amatörce ve acemi gözüyle gözlemler yazacağız.

Görüş ve önerileriniz için halukakin@gmx.net” adresine e-posta yollayabilirsiniz.

Sevgiyle, Haluk AKIN

Bir yorum yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir