Grenke Turnuvasının ilk turunda Carlsen kale finalinde belki de satranç tarihinin en zor hamlesini kaçırdı ve oyun berabere bitti. Bu öyle zor bir hamle ki çift ünlemlik hamleyi ancak 8 hamle sonra yapacağınız çift ünlemlik hamleyi görürseniz yapabilirsiniz!
Günümüzün yeni yaklaşımı kuvvetli satranç motorlarını açıp “Vay şunu görmedi. Artı 5’lik konumu nasıl beceremedi” gibi analizlerler yapmak. O eski bilgisayarsız günlerde bugün ustanın beğenmediğiniz hamlesini hayal edebilmek bile övünç kaynağı olurdu. Ustanın hamlesinin üstüne hamle söylemek çok nadirdi. Şimdi ise sonuçlarını kavrayamadığımız hamlelerin yanındaki puanlara bakarak Dünya Şampiyonunu bile rahatlıkla yargılayabiliyoruz.
Pek çok kişinin aklından …Kh7 hamlesi geçmiş olabilir ama mesele şu ki devamındaki varyantlar bir ajurne konumda bile bitirilebilecek gibi değil. Ve elbette aşağıdaki analizler ancak bilgisayar yardımıyla yapılabilirdi.
Oyuna gelirsek…
Carlsen’in oynamadığı …Kh7 hamlesini görmek yetmiyor. Şu kazançları da görmelisiniz!
İlk analiz büyük olasılıkla en kolayı. Ama daha bu varyantta bile tökezlenebilir.
Oyunda gelebilecek bir başka konum. Buradaki hamleyi de çok önceden görebilmeliydiniz. Normal şartlarda iki geçerin böyle ilerlediğini görseniz kaybeder miyim korkusuna kapılırsınız. Oysa ki siyah oynar ve kazanır.
Carlsen’in kazanabilmesi için burdaki çift ünlem hamleyi de görmesi lazımdı.
Siyah 9…Kg7!! ile ikinci kez kalesini piyonların önüne yerleştirir. Ve siz 1…Kh7!! hamlesini oynamadan önce 8 hamle sonra 9…Kg7!! yapmanız gerektiğini de anlamalıydınız.
Ve bu konumda da siyah ancak tek hamlelerle kazanabilir ki beyaz oyunu kurtarmış gibi gözükmekte. Kalesi piyonunun arkasında. beyaz şah h piyonunu desteklemeye çok yakın!
Ve siyah ucu ucuna mat ederek kazanıyor. 11…Kg3! ve ardından 11…Kg5! hamleleri gerçekten öğretici.
Dakikalar içerisinde bu varyantları görüp kazanamadığı için Carlsen’in kale oyunsonlarının zayıf olduğunu düşünen hala var mı?