Shamkir Turnuvası’nın en genç oyuncusu Wesley mükemmel bir oyunsonu tekniği ile GM Rauf Mamedov’u yenerek tek başına lider oldu. İlk kez böyle üst düzey bir turnuvada oynayan So’nun şu ana kadar ki performansı göz alıcı. Rakibinin ufak hatasını affetmeyerek kazanan So’nun oyunsonu tekniği Carlsen’i anımsattı. Carlsen turnuavda pek de iyi gitmeyen İngiliz Büyükusta Adams’a karşı oynadı. Karışık bir konum yaratarak kalite feda etmesine rağmen yarım puan alabildi. Eski tüfekler Kramnik ve Anand’ın oyunu ise uzun bir açılış teorisinden sonra berabere bitti. Oyun ilginç olmayabilir belki ama basın konferansları ilginçti.
Shamkir Tur 4
İlk 3 turda berabere yapan Rauf Mamedov bu sefer Wesley So’ya kaybetti. Geciktirilmiş Dragon sonrasında oluşan Maroczy Bağı beyaza alan üstünlüğü veren bir varyant. Wesley So alan üstünlüğünü sonuna kadar kullanarak kazanca ulaşmayı başardı. Elit turnuvaların yeni oyuncusu Wesley So mücadeleye yeni bir heyecan getirmiş durumda. Özellikle Carlsen ile oyunu merak konusu.
Carlsen siyah taşlarla oyunu epey zorladı. Kalite fedası için “Konumu zorlamam için kalite fedası gerekliydi. Çok uğraştım, olmadı ama herhalde zaten bir şey yoktu” diye oyunu yorumladı.
83 kez oynamışlar ve 66 oyun berabere bitmiş. Bu oyunun da berabere bitmesi şaşırtıcı değil. Anand 10 kez, Kramnik de 7 kez kazanmış. Oyun kesinlikle çok eğlenceli değildi ama en azından basın toplantısında konuşmuşlar. Ve genelde Kramnik konuşmuş elbette. Kaybettiği maçtan sonra bile Carlsen’i konuşturmayıp kendisinin sütekli analiz vermesini hatırlayanlar vardır.
Sorulan soru üzerine Anand: “Bana göre satranç hiç bu kadar ilginç olmamıştı. Bu bana mı öyle geliyor bilemiyorum ama satranç çok dinamik hale geldi. Bilgisayar etkisi ile herhalde insan satranç tahtasında çok daha fazla olasılık görüyor. Bilgisayar öncesinde de insanlar hazırlıktan şikayetçiydi. Çok satranç çalışma konusu eskiden de vardı. Bugünlerde fazla teoriye tepki olarak pek çok az oynanan devam yollarını da görmekteyiz.”
Kramnik: ” Günümüzde çok daha fazla ilginç oyun olduğuna katılıyorum. Ama öte yandan eskisinden 3 misli daha fazla çalışmanız gerekiyor. Çok fazla şey ezberlemelisiniz. Beyazla sorun çıkarmak gittikçe zorlaşıyor. Elbette oyun temelde berabere. Bu sebeple siyahla repertuvar oluşturmak çok daha kolay.”
“Siyahla fazla düşünmenize gerek yok ama beyazla hep değişik oynamak zorundasınız. Eskiden bir repertuvar oluşturur ve senelerce onu oynardınız. Şimdi beyazla hep değişiklik yapmalısınız. Ben bile artık az teorili yavaş gelişen oyunları tercih ediyorum. Bazen rakibe bağlı olarak uzun teorilere de giriyorum ama her ne kadar tercih etsem de beyazla ne oynayacağına karar vermek tam bir baş ağrısı.”
Giri – Mamedyarov oyunu mücadeleliydi ama beraberlikle sonuçlandı.