“Satrançta Ustalık Kursu”nu Nasıl Okumalı?

“Satrançta Ustalık Kursu”nu Nasıl Okumalı?

FM Selim Gürcan Yorum yapılmamış

Satranç turnuvalarında oynayan bir oyuncunun elinden onlarca kitap geçer. Her kitap  adeta satrançta başarının sırrına ulaşmanın hevesiyle ele alınır, incelenir. Pek çok oyunortası ve oyunsonu kitabı elbette yararlı olan klasik anlatımlarla doludur: Merkez, alan üstünlüğü, gelişim, şaha karşı atak, iyi at kötü fil ve benzeri pek çok konu. Oyuncu 1400 seviyesine geldiğinde bile bu konuların çoğunu rahatlıkla bilir hale gelmektedir.

Ne var ki istenen gelişim bir türlü sağlanamaz çünkü oyunortası kitaplarında anlatılan konu oyuncuların asıl sorunlarına bir türlü çözüm getirmez.

Çözülemeyen Dertler!

  • Oyunun bir aşamasında illa ki kaba hata yapıyorsunuz. Ya eşit konumu mahvediyor ya da üstünlüğünüzü kaybediyorsunuz.
  • İyi konuma geçtiğinizi hissediyorsunuz ama ne yapacağınızı bilmiyorsunuz. İşin kötüsü bir şeyler yapmaya kalkıştığınızda bir anda konumu mahvediyorsunuz.
  • Kazanç konumları kazanamıyorsunuz. Hatta bazen kaybediyorsunuz.
  • Oyunortası konumunda plan kurmakta, hamle bulmakta zorluk çekiyorsunuz.
  • Açılış çalışıyor ama değişik hamleler gelince şaşırıyorsunuz.
  • Saldırgan oynayamıyorsunuz.
  • Yaptığınız hamle ile bir anda kayıp konuma düşüyorsunuz. Rakibin etkili ve aslında görmesi çok basit olan hamlesi geldiğinde “Aaa.. O hamle mi vardı?” şaşkınlığını defalarca yaşıyorsunuz.

“Satrançta Ustalık Kursu” kitabı hem bu dertlerinize köklü bir çözüm getirmek hem de sizi üst seviyeye getirebilecek bir düşünce sistemi oluşturmak için yazıldı.

Satranç literatürüne ilk kez sokulan “5 Madde Yöntemi” ve “Basma Yöntemi” ile satranç tahtasının karmaşası içinde yolunuzu çok daha rahat bulabileceksiniz. Bu yöntemler sayesinde tahtada size bir deniz feneri gibi yol gösterecek sinyalleri görebileceksiniz.

Satrançta Ustalık Kursu’nu Nasıl Kullanacaksınız?

Kitabı özellikle 1300 – 1700 UKD arasındaki oyunculara öneriyoruz. Bununla beraber kitapta anlatılan eğitim sistemi ve yaklaşım o kadar yeni ki  pek çok üst düzey oyuncu bile faydalanabilecektir.

Kitabın ilk bölümünde verimli hesaplama yapabilmek için “ŞAT” ve “5 Madde Yöntemi” anlatılmakta ve hemen ikinci bölümde alıştırmalar verilmektedir. Bu şekilde oyunculara nasıl hesaplama yapabilecekleri konusunda temel bir yöntem verilmektedir.

Sonraki bölümlerde okuyucu “Basma Yöntemi” ile tanışmakta ve herhangi bir konumda doğru hamleleri bulabilmenin yöntemlerini öğrenmektedir.

Kitabı çalışırken satranç tahtası üzerinde de bakabilirsiniz veya 1600 UKD üzeri iseniz ve biraz da olsa körleme takip edebiliyorsanız kitap üzerinden de çalışmak mümkün.

Kitabın Yenilikçi Özellikleri Hakkında

Kitabı hem yazma hem de dizgisini düzenleme şansına  sahip olduğum için kitaptaki diyagramları istediğim gibi dizebilme şansına sahip oldum.

İyi bir satranç kitabının içinde bol bol soru olmalı ve takip edeni düşünmeye zorlamalı.

Aşağıdaki iki sayfadaki bir özelliği belirtmesek, büyük olasılıkla normalde hiç fark etmeyecektiniz.

 

Dersler esnasındaki soruların diyagramları öyle bir hazırlandı ki cevaplar ya yan sütunda ya da sonraki sayfada kalıyor. Böylece hamle gözünüze çarparak çözme çabanızı boşa çıkartmıyor. Soruların yaklaşık %80’i bu şekilde hazırlanmıştır. Bu sayede okuyucu bir öğretmenden ders alıyormuş gibi bu kitabı kullanabilir.

Hata Değil Özellik!

Aşağıdaki alıştırmalarda cevaplar hemen sorunun altında. Böylece cevap için arkaya bakıp vakit kaybetmeyeceksiniz. Özellikle cevaplar karşı sütuna yazılmıştır ki böylece okuyucunun gözü cevaba kaymayacaktır.

Sürekli Tekrar!

Bazı fikirlerin anlatılması bir defada olabilir ama anlaşılması için defalarca dinlemek gerekir. Pek çok satranç kitabı akademik makale kitabı şeklinde yazılır ve bir konuyu bir kez vurgulamanın yeteceği zannedilir. Oysa ki antrenörler bilir ki öğrencilerine bir konuyu defalarca anlatsalar bile öğrenci bunu kafasında tam oturtamayabilir. Bu da doğaldır çünkü anlatılan pek çok şey arasında hangisinin daha önemli olduğunu kestirmek zordur ve gerek kitaplar gerek antrenörler bilgi bombardımanına tutmayı severler. Kitapta üzerine vurgu yapılan çok konu var ama önemli olanlar sıklıkla tekrar ediliyor.

Örneğin sıklıkla tekrarlanan ve örneklerle desteklenen iki konu:

  • Hamle yapmadan önce 1) Rakibim bu hamleyi neden yaptı? 2) Sıra rakibimde olsa ne oynardı? diye sorun.
  • Oyunsonunda iki şey daha önemli hale gelir: 1) Şahı kullanmak. 2) Geçer piyon.

Kitaptaki konular bittikten sonra bile sona eklenen konumlar kitaptan seçilmiştir ve bir anlamda kitabı ne kadar iyi incelediğiniz test edilmiş olacaktır.

Öğretmenler ve Antrenörler İçin Kaynak

Günümüzde her ne kadar çok elektronik kaynak olsa da online ders esnasında elime bir kitap alıp anlatmayı severim. “Satrançta Büyükustalar Modern Görüşler” kitabı bu anlamda en çok kullandığım kitaplardan biri olmuştur. “Satrançta Ustalık Kursu” özellikleriyle antrenörler için kaynak kitap olarak da rahatlıkla kullanılabilir. Yazım dili oldukça basittir, ağdalı anlatımlar yoktur. Arada çok olmasa da ufak anektodlar, hikayeler vardır ve ders esnasında bahsedilebilir. Antrenör nerede hangi soruyu soracağını bilebilecektir. Ve elbette bu sorular genelde yapılan hataları ortadan kaldırmaya yöneliktir ki en çok fayda sağlanabilsin.

Bir Sistem ve Yol Haritası

Bu kitap size bir sistem sunuyor. Üstelik bu sistem kitap boyunca adım adım örneklerle anlatılıyor ve hiçbir şeyi izlemek zorunda kalmıyorsunuz. Her ne kadar dersleri incelemeden net anlaşılmasa da size sunulan sistem ve yol haritası aşağıdadır.

Satın almak için: Satrançta Ustalık Kursu

FM Selim Gürcan

 

 

Anahtar Kelimeler
Satranç Eğitimi