7 Mayıs 2004 günü özerkleşen federasyonumuz, 7 Mayıs 2005'te hem doğum gününü hem de DİSEM'in açılışını coşkuyla kutladı. Açılışa Başbakan Yardımcısı ve Spordan Sorumlu Devlet Bakanı Sayın Mehmet Ali Şahin onur verdi. Açılışa Türk Basınının önde gelen simaları, Diyarbakır milletvekilleri, il erkanı, G.S.G.M. Genel Müdürü Sayın Mehmet Atalay, Genel Müdür Yardımcısı Mehmet Ali Babacan da katıldı. (Haber TSF)
Diyarbakır Havaalanında törenle karşılanan Sayın Bakanımız çok kalabalık bir grupla Valiliğe geçti. Valilikteki görüşmelerden sonra DİSEM'e geçildi.
Spordan Sorumlu Bakan Mehmet Ali Şahin satranç oynayan çocuklara yakın ilgi gösterdi.
7'den 77'ye herkese satranç ortamı yaratacak DİSEM'de dedeler de satranç oynuyordu. Bakan onlarla da sohbet etti.
Bakan Mehmet Ali Şahin, İbrahim Tofan ve Yazıcı ile konuşurken.
Yazıcı açılış töreninden sonra günün önemine ilişkin bir konuşma yaptı.
Sayın Bakanım, Sayın Valim, Sayın Vekillerim, Sevgili Satranç sporcuları ve basınımızın güzide mensupları….
Tam bir yıl önce 7 Mayıs 2004 günü, Resmi Gazetede Sayın Başbakanımızın imzasıyl yayınlanan özerklik kararıyla, Türkiye Satranç Federasyonu özerkleşmişti.
Bugün 7 Mayıs 2005…
Bir yıl sonra Diyarbakır Satranç Eğitim Merkezi açılıyor. Bu bizim doğum günümüz. O yüzden sizleri de aramızda görmekten, bu mutlu günümüzde bizlerle olmanızdan dolayı, ülkemizin en büyük spor ailelerinden biri olan satranç ailesi adına hoş geldiniz diyorum. Öncelikle şunu çok açık şekilde belirtmeliyim ki, eğer özerk olmasaydık DİSEM'i açamazdık. Sayın konuklar DİSEM'in nasıl açıldığını sizlere anlatmak istiyorum. Yaklaşık iki ay önce, Diyarbakır Valiliğiyle irtibate geçtik ve böyle bir yer açılması için bize mekan tahsis etmeleri talebinde bulunduk. Sayın Valimiz, teveccüh gösterdiler ve bize bu nezih ortamı tahsis ettiler. Valilik Hizmet Vakfından borç aldık. Burda gördüğünüz takımlar, masalar, panolar bu parayla ki 30.000 YTL civarındadır, satın alındı. Biz bu borcu valiliğe 12 ayda faizsiz olarak geri ödeyeceğiz. Bu özerklik olmasaydı yapılamazdı. Belki diyebilirsiniz ki büyük bir para mı geri ödenmese ne olur? Öyle değil. Artık sporda, sporcunun ve spor kurumunun herşeyi devletten beklememesi gerekiyor. Devlet zaten sporun en büyük sponsorudur. Öyle olmaya da devam edecek. 28 Nisan günü Meclisten geçerek yasalaşan 5340 sayılı kanunla özerk federasyonlara devlet desteği sürekli hale getirildi. Bundan dolayı da sporum adına Sayın Bakanımıza teşekkür ediyorum. Ama bizler de üretmeliyiz. Bizler de sporumuzun ticari boyutta gelir getirmesini ve tekrar bu gelirin spora dönmesini sağlamalıyız. Bunun için de bize alt yapı sağlanmalı. İşte o yüzden özerklik çok önemli. Özerkliğin gerçek yararı bundan on yıl sonra daha da iyi görülecektir.
DİSEM neden önemli?
Sayın Bakanımızın bu kadar yoğun programı içerisinde Ankara’dan buraya gelmesine neden olan bu yer nedir?
DİSEM ÇOK ÖNEMLİ!!
Çünkü, DİSEM, Türk Sporunun yükselen yıldızı satrancın parlayan kıvılcımıdır.
Çünkü, DİSEM, bu yıl tüm ilk öğretim okullarında satrancın seçmeli ders olarak okutulmaya başlanacak olması nedeniyle, Federasyonumuzun oluşturduğu bir prototiptir.
Çünkü, DİSEM ülkemiz gençlerinin kötü alışkanlıklardan korunduğu, kahve köşelerinden kurtulduğu, daha zeki daha akıllı olmak için kendini geliştirdiği, Satranç Federasyonu Eğitim Tesislerinin ilkidir. Önemli olan bir spor tesisinin büyüklüğü ve maliyeti değil, ülkeye kazandırdığı sporcu sayısı ve kalitesidir. Çünkü, Bizim miladımızdır DİSEM!
Burda durmayacağız. Ardından Batman, Adıyaman, Mardin, Çorum, Zonguldak, Tekirdağ, Antalya, Ağrı da gelecek. Ülkemizde her yerde DİSEM gibi yüzlerce merkezler olacak.Satrancın tüm ilk öğretim okullarında seçmeli ders olmasıyla birlikte biz iki yıl içinde 1 milyon sporcuyu geçeceğiz. Olumlu anlamda ülkemizde futbol sektörüne rakip bir sekötür oluşturacağız.
Sevgili Basın, size birsonraki bomba haberimizi de vermek istiyorum. 30 Ağustos günü Yalova Belediye Başkanı Sayın Barbaros Binicioğlu’nun desteğiyle, en az 13.000 sporcuya aynı anda satranç oynatacağız. Bu bir Dünya rekoru olacak.
Sayın Bakanım, Sevgili konuklar! Biz satranççıların özelliği bir kaç hamle sonrasını görmektir. Ben size 3 yıl sonra Türk satrancının geldiği noktayı iki cümleyle özetlemek istiyorum.
HER EVE BİR SPOR TESİSİ!
1 Milyon Sporcu 100.000 Eğitici
Sayın Bakanım, Sevgili konuklar, Türk Sporunun özerkliğini sağlayan insanların, bunun mürüvveti gördüğü bu günde hepinize aramızda bulunmanızdan dolayı onur duyduğumuzu belirtmek istiyorum. Türk Sporuna hayırlı olsun. Saygılarımla!'
Ala konuşmasında şunları ifade etti: 'Sayın Bakanım burayayaptığınız ziyaret çok önemli. Burası bir salon. Ama eğer bu salondaki manzara iyi okunursa, kültürel hayatımızda unutmakta olduğumuz bazı değerlere, bu manzaranın katabilecekleri daha iyi anlaşılır diye düşünüyorum. Satranç masası; 80 yaşındaki bir insanla 7 yaşındaki bir insanın birlikte oturabileceği ve zihinlerinin, zekalarının alabildiğince, olabildiğince özgürleşebildiği bir ortam hazırlıyor. İnsan zekasını iki şekilde sınırsız hissedebilir. Birincisi gökyüzüne baktığında yıldızlı bir havada diğeri de yere baktığında satranç tahtasına bakıyorsa. Zihnin bu kadar özgürleşebildiği mekanlara çok çok ihtiyacımız var. Ümit ediyorum ki bu tür mekanlar çoğaldıkça, zihinlerimizin kalıpları da yıkılır ve onlar özgürce kanatlanabilirse arzu ettiğimiz uygarlık düzeyine de ulaşmamız mümkün olabilir.
Sayın Bakanım siz burdayken ben de bir söz vermek istiyorum. Bu mekana ödediğimiz paranın geri ödeneceğini söyledi Federasyon Başkanımız. Ben onun sözüne bir başka sözle ilave yapmak istiyorum. Gelin bu parayı bize ödemeyin. Üstüne 20 Milyar TL daha katın. Biz de katalım. Diyarbakır'da yapacağımız yeşil kuşak projesinde size ait daha güzel mekanlar yapalım. Gerekirse 50 Milyar TL da biz koyalım.'
Sayın Şahin görüşlerini ise şu şekilde ifade etti.
Geçen yıl, GSGM Kuruluş ve Çalışma Esaslarını düzenleyen yasada değişiklik yaparak Federasyonların özerk olması için yollarını açtık. İlk özerkleşen Federasyon da Satranç oldu. Özerkleşmeyi biz neden istedik?
Çünkü mahalli ve idari özerkliğe sahip olursa bir federasyon kendi ayaklarıyla üzerinde durma imkanına sahip olur. Daha çok çaba sarfediyor. Federasyonlar özerk olmayınca Gençlik ve Spor Genel Müdürlüğü'nün verdiği para kadar çalışıyor, üretim yapıyor, faaliyette bulunuyor. Eğer önünü açarsanız, gelir Diyarbakır'da Satranç Merkezi açar. Diğer illere açmanın gayreti içerisine olur.
Ben bu gayretlerinden dolayı, böyle güzel bir merkezi Türk Sporuna kazandırdıkları için, Nihat bey ve ekibine takdir ve teşekkürlerimi sunuyorum.
Sayın Valiyi de bu çalışmaya desteğinden dolayı tebrik ediyorum. Umuyoruz arkası gelir.'
Türkiye'de spor deyince akla ilk futbolun geldiğini, futbolun çok sevildiğini kaydeden Bakan Şahin, ''Futbolda gerek Milli Takım gerekse de takımlar bazında Türkiye'nin sesinin dünyaya duyurulmasından kıvanç duyuyoruz. Ama spor sadece futboldan ibaret değildir. Her spor dalında gençlerimizi kabiliyetlerine göre yetiştirmeli ve yönlendirmeliyiz'' diye konuştu.
Sayın Şahin, DİSEM'in Türk sporuna hayırlı olmasını diledi.
Ardından, Başkan Yazıcı, Vali Ala'dan, Bakan önünde bir söz istedi. Yazıcı, Eylül ayında yapılacak olan Diyarbakır Karpuz Festivalinde Formula Karpuz adıyla bir kapalı 13 kişilik turnuva düzenlemek istediklerini söyledi. 30.000 ABD Doları artı konaklama şeklinde olacak bu turnuva için de Afkan Ala söz verdi.