Okuyucularımız Soruyor, Başkan Adayları Yanıtlıyor

Okuyucularımız Soruyor, Başkan Adayları Yanıtlıyor

FM Selim Gürcan Yorum yapılmamış

26 Aralık’ta yapılacak TSF seçimlerine kısa bir süre kala okurlarımız adaylara sorularını yöneltiyor. Bugün Engin Şenalp  ve Oğul Köseoğlu tarafından yollanan sorulara Ali Nihat Yazıcı ve Cengiz Keleş cevaplarını yolladılar. Bize Ulaşın adresinden sorularınızı gönderebilirsiniz. Sorularınızı birden fazla adaya da yönlendirmeniz mümkün. Satranç Okulu tarafından uygun bulunan sorular adaylara gönderilecektir.

1. Önümüzdeki 4 yıllık dönemde federasyona düşen en önemli görev sizce nedir? Bu hedefe nasıl ulaşacaksınız? (Engin Şenalp)

Cengiz Keleş’in Cevabı
www.keles.org

Birinci sorunuz çok zorlayıcı. Acaba aynı anda birden fazla kulvarda hareket edemez miyiz? Önemli görünen bir çok husus var.

Ama benim gördüğüm en temel konu, kurumsallaşmış bir TSF oluşturulmasıdır. Eğer kurum olabilirsek, kalan sorunlarımızı çözüm yoluna koyabilir ve ilerleme kaydedebiliriz.

Üstüme alındığım en temel görev budur. Kurum yapısı kazanmış yapı, içinde çözüm için gerekli kaynakları uygun şekilde kullanır. En önemli kaynak insanın kendisidir. Çözüm bulacak, gelişmeyi sağlayacak olan şey para, imkan değil, insandır. Bu insan da tek başına Başkan değildir.

Ali Nihat Yazıcı’nın Cevabı
www.alinihatyazici.com

Federasyona önümüzdeki dört yılda düşen en büyük görev Kurumsallaşma ve ülke genelinde satrancın milyonlara ulaşmasıdır. Bu hedefe nasıl ulaşacağımız, www.alinihatyazici.com web sitesinde tüm ayrıntılarıyla anlatılmaktadır. En önemli husus satrancın sayısal olarak büyük bir lisans rakamına ulaşması ve nicelik olarak dikey ilerleme için gerekli kaynağın sağlanmasıdır.

2. Devletin maddi desteğinin kesileceğini düşündüğümüzde, Türk satrancının istikrarlı bir yapıya oturması için gerekli olan ekonomik yapıyı nasıl oluşturacaksınız? Lütfen somut/sayısal ifadelerle yanıtlayınız. (Engin Şenalp)

Ali Nihat Yazıcı’nın Cevabı
www.alinihatyazici.com

Federasyonun özerklik anlamında gerekli ekonomik yapısı, yıl yıl bütçe ve hedef gelirler giderler, bunlarin nasıl gerçekleştirileceği, yine aynı sitede (www.alinihatyazici.com) çok ayrıntılı olarak anlatılmaktadır.

Tüm bütce hedefleri, grafik gösterimi, harcama kalemleri, kulüplere yardımlar, personel giderlerine kadar tüm ayrıntılarıyla verilmektedir.

Cengiz Keleş’in Cevabı
www.keles.org

İkinci sorunuz tamamen somut ve ben de somut yanıt vereceğim.

Maddi kaynak sorununu çözmenin tek ama tek yolu, sayımızı arttırmaktır. Sayımız artınca alınacak küçük harçlardan dolayı sorunlarımız hafifleyecektir. Ama daha önemlisi, sponsor bulmak kolaylaşacaktır. Çünkü büyük kitle kolay sponsor çeker ve sayımız arttıkça, potansiyel sponsorların ailesinde de satranç yer alır. O zaman gönüllü çok sayıda sponsorumuz olur.

Sayı arttırmanın da tek yolu var: Okullara girmek.

Okullara girmenin de tek yolu var: Öğretmenleri eğitmek.

Öğretmenleri biz eğiteceğiz, TSF olarak bizzat bize düşen öğretmenleri eğitecek antrenörleri hızlı bir şekilde yetiştirmek ve illerde organize olmaktır.

Bizim 2005 tahminimiz yaklaşık 5.000 öğretmen eğitip, 40.000 kadar sporcu lisansına ulaşmaktır.

Bugünkü lisans sayısının 38.000 olduğu ve bu hedefin düşük olduğu sakın akla getirilmesin! Aktif lisans sayısı 20.498 olarak açıklanmıştır. Güncel rakamlara www.gsgm.gov.tr adresindeki istatistiklerden ulaşabilirsiniz.

Lisanslardan ücret alınacağı için küçük illerde düşme yaşayacağız, bu kesindir. Aktif 20.000 rakamını, 40.000 yapmak bile oldukça iddialı. Biz 5.000 yeni öğretmen eğiterek ve kitap-turnuva desteği ile yeni bir kitle çekebileceğimizi düşünüyoruz.

Ama çekilecek bu yeni kitle bir anda yüzbinler olmayacaktır. Kusura bakmayın ben bu kadar yüksekten atamıyorum. Hem bir yılda 100.000 sporcu üretip hem de kişi başı 10 milyon almayı aklım almıyor. Makul ve mantıklı düşünmeye ihtiyacımız var.

Bu yapıyı sağlam kurabilirsek maddi sıkıntıya düşmeyiz. Zamanlar sponsor gelirlerimiz artacaktır. Devlet desteği ise aniden yok olmuyor, azalma olabilir ama genel bütçe 2004 bütçesinin üzerinde olacaktır.

3. Birkaç yıl öncesinden beri, satranç sporunun ülkemizdeki gelişimini akademik ortama taşıyacak olan, Beden Eğitimi Spor Yüksek Okulları bünyesinde, “Satranç” bölümü kurulması projesi için çalışmaların devam ettiği söylenmekte. Bu sözleri satranç camiası içerisinde devamlı duymama rağmen, ne yazık ki herhangi bir yüksek öğretim kurumu tarafından, bir adım gözlemleyemedim.Ülkemizde Satranç sporunun, gelişimini akademik ortamda sürdürmesi projesi ne aşamadadır? Üniversitelerimizin tepkileri nelerdir? Projenin hayata geçmesi söz konusu mu? (Oğul Köseoğlu)

Cengiz Keleş Cevap Veriyor
www.keles.org

Bu konu sadece söylem seviyesinde kalmıştır. Bazı ülkelerde, örneğin komşumuz Bulgaristanda böyle bir statüde çalışan bir akademi var. Biz İstanbula 500 km mesafedeki bu kaynaktan bugüne kadar yararlanmamışız. Yenisini sıfırdan kurmaktan nasıl söz edebiliriz?

Ben önce buradan ve benzerlerinden yararlanmayı teklif ediyorum. Akademi yetkilisi olan bir Bulgar arkadaşımızla görüştüm ve genel esaslarda anlaştık. 2005 yılında önce İlköğretim seviyesindeki Satranç Okulu (Koleji) projesine başlayacağız. Burada biriktireceğimiz tecrübe ve dışarıdan alacağımız teknik destek, bizi gerçek bir akademi kurmaya taşıyacaktır.

BESYO konusuna yeteri kadar eğitilmiş antrenörümüz olduktan sonra eğilebiliriz. Hazırlık yapılmadan, altyapı olmadan bu işe atılmayı yanlış buluyorum. Benim bu iş için hedefim 2006-2007 eğitim yılıdır. Yani en az bir yıl tecrübe çok gerekli.

Başka bir aday derse ki, hemen yapacağım.. Ben buna 1. e4 e5 2. Vh5 gözüyle bakarım. Eğitim ve okul işleri ciddi işlerdir, gelgeç akılla ve plansız başlayamaz ve yürüyemez.

Atılgan olmak satrançta da, hayatta da kazanmaya yetmez, plansız ve hazırlıksız olmuyor.

Ali Nihat Yazıcı Cevap Veriyor
www.alinihatyazici.com

Bu konuda projelerimizin tumu Egitim Master Plani cercevesinde verilmektedir. Universite anlaminda ne yapilacagi ve nasil yapilacagi gibi.

Linki de http://chess.palaswork.com/projelerimiz/egitim_master_plan.htm

adreste gosterildigi gibidir.

Ayrica son dort yilda Mimar Sinan Universitesi ve Bolu Izzet Baysal Universitesinde, BESYO”larda Satranc Bransi acilmasi konusunda basarilarimiz olmustur.

Bu konuda daha ayrintili bilgi Sayin Veli Ozan Cakir’dan alinabilir.

Telefon: 0 542 5912310

Ali Nihat YAZICI

Not: Telefon vermemin nedeni, yonetimimizde ekip olarak bazi sorumluluklarimizin olmasidir. Egitim benim uzmanlik alanim degildir.

Yoneticilik ve Makro hedefler lider olarak sorumlulugumdadir.

Bir yorum yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir