Son yıllarda satranç sporunda gösterilen ciddi atılımlar ve başarılar basında da meyve vermeye başladı. Genç satranççılarımızdan Özgür Akman artık her pazar Sabah’taki köşesinden satrançseverlere sesleniyor. Kısa bir süre önce bırakın satranç yazarına para vermeyi, üstüne köşe başına 200 dolar civarında para isteyen gazetelerden sonra böyle bir köşeye sahip olmak satranç adına oldukça sevindirici bir haber. Halen ingilizce yayınlanan “The New Anatolian” gazetesinde haftalık yazılar yazan Akman, Türkiye Satranç Federasyonu’nda Basın Koordinatörlüğü görevini de üstlenmiş durumda. Bir süre önce ülkemizi ziyaret eden Kasparov ile Akman’ın yaptığı röportaj Akman’ın Köşesi’nde yayınlandı Haberin devamında Özgür Akman ile ilgili daha detaylı bilgi edinebilirsiniz.
Özgür Akman kendini anlatıyor;
1984’te İstanbul da doğdum. İlk ve orta öğrenimimi TED Ankara Koleji’nde tamamladım ve aynı zamanda TED Ankara Kolejinin de ilk Uluslarası Bakalorya programı mezunları arasındayım. 2006 Haziran’da ODTÜ Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimİ Bölümü’nden mezun oldum. Halen aynı bölümde yüksek lisans (master) öğrencisiyim. Satrancı 4 yaşında öğrendiysem de ciddi anlamda 13 yaşında TED Satranç Eğitim Merkezi’nde Teoman Ulucan ve Ali İpek’in kurslarına katılarak başladım. 1998-2000 yılları arasında Türkiye’de bulunan GM Evgeni Vasiukov’la beraber çalışma imkanı buldum. Vasiukov’un isteğiyle katıldığım 16 yaş altı milli takım kampından sonra B milli takımın yedek oyuncusu olarak 1998’de istanbul’da düzenlenen Dünya Çocuk Olimpiyatları’nda yedek masalarda altın madalya aldım (Diğer masa birincisi olan isimler de oldukça ilginç: Pentala Harikrishna, Gabriel Sargissian ve Anton Korobov!). Daha sonra 1999 ve 2000 yıllarında Ukrayna’da Yalta yakınlarındaki uluslarası bir çocuk kampı olan Artek’de düzenlenen diğer iki Çocuk Olimpiyatı’na da katıldım ve burada daha sonra dünya satrancının yıldızları olacak Ruslan Ponamariov, Pavel Eljanov, Andrei Volokitin, Zahar Efimenko, Sergey Karjakin, Kataryna Lahno, Türk satrançseverlerin yakından tanıdığı liglerin müdavimi Şehriyar Mamedyarov, Vugar Gashimov gibi isimlerle tanıştım ve 1-2 tanesiyle hala arkadaşlığı sürdürüyorum. 1997-2004 yılları arasında satranç liglerinin en gedikli takımı TED Kolejliler takımında yer aldım ve bu takımda 1 şampiyonluk, 2 ikincilikte takımda kendine yer buldum. 2003 ve 2004 yıllarında Avrupa Kulüpler Kupası’nda iki kez oyuncu olarak yer aldım ve bu sırada dünyaca oyuncuların yakından izleme ve hatta bazılarıyla tanışma fırsatı buldum. Bu turnuvalardan bahsetmemin nedeni şimdiki çalışmalarımın arkaplanı niteliği de taşıması.
2004 yılında satranç gazeteciliği ile ilgili arayışlarıma başladım. Satrancokulu ailesine katıldım ve birkaç haberle de olsa katkıda bulunarak gerçek anlamda çıraklığını burada yapmış oldum. 2005 yılının Mart ayında ise İngilizce yayınlanan The New Anatolian’da her pazartesi yayınlanmaya başlayan satranç köşesini yazmaya başladım. Burada hala yazmaya devam ediyor ve bu pazartesi 89.yazısı yayınlanacak. 24 Eylül 2006 Pazar günü Kübra Öztürk’ün Avrupa Şampiyonu olduğu hafta, Türkiye’nin yüksek tirajlı gazetelerinden SABAH’taki satranç köşesini hazırlamaya başladım. Geçtiğimiz pazar, SABAH gazetesinin Pazar SABAH adlı pazar ekinde 9.yazım yayınlandı. Ayrıca 2006 Yaş Grupları’nda bülten ekibinde yer aldım ve Doğubeyazıt’taki Çocuk Olimpiyatları’nda bülten editörü olarak çalıştım. Geçtiğimiz hafta ise Türkiye Satranç Federasyonu’nda Basın Koordinatörü olarak yeni bir göreve başladım.
Ayrıca amatörce; ama satranç bilgim yettiğince profesyonelce yaklaşarak sekondantlık da yapıyorum. 2005-2006 akademik yılında etkin görev aldığım ODTÜ Satranç Topluluğu’na destek vermeye devam ediyorum, ODTÜ SK takımı sporcusuyum. Gelecekte çeviriler ve başka kitap çalışmalarının yanı sıra en merak edilen haberler, analizler, röportajlar ve daha kapsamlı çalışmalarla başta Sabah ve TSF olmak üzere Türk satrancına çeşitli kanallardan hizmet etmeye çalışacağım. Açıkçası böyle bir yazı hazırlamam için çok erken olduğunu düşünsem de SatrancOkulu’na her zaman elimden geldiğince katkıda bulunmak istedim ve benden istenenden daha uzun bir yazı hazıradım, ilham alıp ilham verebilmek için!