TSF’nin etkin faaliyetleri ve satrancın eğitime girmesiyle basının ve köşe yazarlarının gündemine giren satranç şimdi de Hürriyet Kelebek yazarı Yurtsan Atakan‘ın köşesine konuk oldu. Genelde bilişim konularında yazılar yazan Atakan satranççılara adeta saç baş yolduracak yorumlar yapıyor.
Yurtsan Atakan’ın, eski bir satranççı olan ve satranç konusunda oldukça yetkin yazılar yazan Emre Aköz‘ün “Türklerin zekası gelişiyor” yazısı üzerine yazdığı “Satranç zeka oyunu değildir” yazısından bazı alıntılar şöyle:
“Oysa satrancın zekayla uzaktan yakından ilgisi yok. Çeşitli olası hamle kombinasyonlarının hesabına dayanıyor. Bu hesabı iyi yapan, satrançta kazanıyor. Yaratıcılığın neredeyse hiçbir rolü yok satrançta. Problem çözmek yok, farklı açıdan bakmak yok, yaratıcı çözümler geliştirmek yok. Sadece olasılıkların analizi var. Kim daha fazla olasılığı, daha kısa zamanda hesaplayabiliyor ve en iyi olası hamleye karar verebiliyorsa o kazanıyor.”
“Ancak bilgisayar teknolojileri o denli hızlı bir gelişim gösterdi ki artık insan beyninin hesap yapma hızında bilgisayarı geçmesinin olanaksız olduğu noktaya gelmek üzereyiz. İşte bu nedenle Dünya Satranç Şampiyonu, karşısındaki bilgisayarı yenmekte zorlanıyor, hatta bazen yeniliyor.”
Bu iddiaların yanlışlığına bu satırlardan cevap vermeyi kendi okurumuza ukalalık olarak değerlendiririz. Yalnız Emre Aköz kösesinden cevap yazarsa Atakan’ın en az 5 yanılgısını rahatlıkla ortaya çıkaracaktır. Gözüken o ki artık önüne gelen satranç hakkında yazı yazmakta. Acaba bu hızlı popülerleşme konusunda sevinelim mi üzülelim mi?