Satranç oynayan herkes daha iyi oynamak ister. Genelde ilerlemek isteyenlerin çok azı çaba gösterir. En azından Satranç Okulu’ndaki istatistikler siteye girenlerin genelde “Oyun Odası”nı tercih ettiklerini gösteriyor. Sizin gibi bu dersi takip edenler azınlıkta! Bir kısmınız da sıkılıp dersin devamını bile tıklamayacak. Birşeyleri değiştirmek, kendinizi geliştirmek istiyorsanız çaba göstermelisiniz. Bu dersimizde neden yeterince iyi satranç oynamadığınızı göstermeye çalışacağız.
Soru 1
Basit bir konumu inceliyoruz.
Aşağıdaki konum İtalyan Açılışı’ndan geliyor. 1.e4 e5 2.Af3 Ac6 3.Fc4 Fc5 4.c3 Af6 5.d4 exd4 6.cxd4 Fb6 sonrasındaki konum.
Sıra beyazda ve ne oynarsınız. Cevaplar size sorulacak 3 sorudan sonra topluca verilecek.
Unutmayın sorunun birden çok cevabı olabilir.
Soru 2
Aşağıdaki konumda sıra yine beyazda. Yine düşünüyorsunuz.
Soru 3
Sıra beyazda
Cevaplar
Soru 1
Bu soruya cevap olarak 1.0-0, 1.Fg5 ve 1.Ac3 cevabını verdiyseniz tehditleri görme açısından ciddi sıkıntınız var demektir.
Yukarıdaki konumda beyazlar 5 değişik tehdit oluşturabilir.
İyi bir satranççı tahtada oluşturabileceği tehditleri hemen görebilmelidir.
Ancak ondan sonra tehditlerin gücü ve sonuçları değerlendirilmeli. 1.Vb3, 1.Ae5 ve 1. Ag5 hamlelerine siyahın 1…0-0 cevabı yeterli.
1.e5 ve 1.d5 ise etkili hamlelerdir.
1.Fg5 büyük tehdit oluşturmaz çünkü 2.e5 hamlesine 2…h6 hamlesi var.
Soru 2
İlk sorudaki mantıkla yukarıda okla çizilmiş tehditlerin kaçta kaçını aklınızdan geçirmiştiniz. Hepsini görebildiyseniz başarılısınız ama görmediyseniz zaten görürdüm diye kendinizi kandırmayın!
1.Vb3 0-0 siyah için tehlikeli değil
1.Ag5 Ah6! Savunmayı gördüyseniz çok iyi
1.d5 Acxe5 var
1. Fxf7 Şxf7 2.Ag5 Şg8 yeterli değil.
1.h3 ise en iyi hamle
Soru 3
1.b4 ve 1.e5 tehdit hamleleri
1.b4 at kazanırdı.
Bu basit teste göre kendinizi objektif olarak sorgulayın. Satranç temelde bir tehdit oyunudur. Etkili tehditler yaratabilen oyunda avantaj elde eder. Eğer siz trahtaya baktığınızda tehditleri tespit edemiyorsanız başlangıç aşamasında sorunlarınız var demektir.
Anlatan FM Selim Gürcan selimgurcan@satrancokulu.com