Babychess Yararlı mı Zararlı mı?

Babychess Yararlı mı Zararlı mı?

FM Selim Gürcan Yorum yapılmamış

80’li yıllarda babychess ile tanışan Türkiye’de çok tartışması yapıldı. Kimilerine göre babychess zararlı, kimilerine göre zararsız ve hatta kimilerine göre yararlı bile!

Artıları:

  1. Eğlenceli – Kesinlikle! Babychess oynayan çocukları, yetişkinleri izlediğinizde ne kadar eğlenceli olduğunu görürsünüz. Normal şartlarda rakibinizden bir kademe üstünseniz rekabet açısından satranç zevksiz hale gelir. Oysa babychess oynarken yandan gelen bir taş bir anda dengeleri alt üst edebilir. Eh elbette gırgırı, şamatası bol olur!
  2. Taktik – Babychess oynarken hesaplama yaparsınız. Ve sadece tahtadaki taşlarla değil ama elinizdeki taşlara göre de düşünmek zorundasınız. Bu da hesap yeteneğinizi artırır.
  3. Hayal gücü – Havadan gelen taşlar ile normalde gerçekleştiremeyeceğiniz kombinezonları hayal edebilirsiniz.
  4. Dikkat – İstanbul Satranç Derneğinde masa başında oynanan babychess’te konuşmak yasaktır. Bu sebeple eşinizin neye ihtiyaç duyduğunu veya hangi taşlardan zarar göreceğini hesaplamak zorundasınızdır. Kendi tahtanızda dikkatli oynarken aynı zamanda yan tahtayı da gözlemlemek dikkatinizi ve algı kapasitenizi artırır.
  5. Sosyal – Takım halinde oyunlar hep daha sosyaldir. Takım arkadaşınızla galibiyetleri kutlayabilirsiniz. Kaybetme durumunda da suçu atabileceğiniz bir eşiniz hep orada!

Eksileri:

  1. Yüzeysel Oyun – Çok babychess oynadığınızda ve hızlı da oynanıyorsa, hızlı oynamak için yavan hamlelerle idare etmek satrancınıza zarar verebilir.
  2. Dikkat Dağıtıcı – Turnuva esnasındaki aralarda oynanan babychess zihinsel yorgunluk yaratabilir, normal satranca uyum sağlamakta zorluk çekebilirsiniz.
  3. Bağımlılık Yaratır – Keyifli olduğu için sürekli oynarsanız normal satrançla ilgilenmeye vakit bulamazsınız.
  4. Tartışmalar Yaşanabilir – İddialı oynanmaya başlandığı takım arkadaşları arasında birbirini suçlamalar ve tartışmalar başlayabilir.

 Antrenman Yöntemi Olarak Babychess

“Developing Chess Talent” isimli kitap dünyaca kabul görmüş ve Hollanda’da on beş yılı aşkın süredir Büyükusta Yusupov’un önderliğinde yapılan çalışmaların sonucunda yazılmış. Kitapta A’dan Z’ye yetenekli bir çocuğu desteklemek için gerekli olanlar var. Öğrencinin yemesinden, içmesine, aile ilişkilerine, antrenman tekniklerine kadar inanılmaz detayda yazılmış bir kitap. İçinde diyagram, konum yok 279 sayfa boyunca kamp nasıl yapılır, çocuklar nasıl yetiştirilir bu anlatılıyor. Kampta antrenman yöntemlerinden biri olarak da “Babychess oynanması” anlatılıyor. Değişiklik için iyi olduğu, alet kooordinasyonunu daha iyi kavramak için yararlı olduğundan bahsediliyor. Elbette antrenman için önerilen pek çok yöntemden biri olarak yer almış durumda ama sıralamalarda aşağılarda bulunmakta.
Babychess yoğun kamp çalışmalarında satrançtan uzaklaştırmadan yine satranç ile meşgul etmenin, çocuklarda satranç sevgisini artırmanın yolu olabilir. Özellikle ufak yaş gruplarında en önemli olay öğrencinin motivasyonunu sürdürebilmektir. Bu anlamda satranç kamplarında babychess’in yer alması da şaşırtıcı değil. Ne var ki babychess’e öcü gibi bakan yaklaşımdan dolayı Türkiye’de antrenörlerin buna cesaret etmesi zor gözüküyor.

Bilmiyorsanız Babychess’in nasıl bir şey olduğuna bir de siz bakın.

Kadıköy Satranç Merkezi‘nde IM Umut Atakişi ve GM Dragan Solak’ın da oynadığı karşılaşma.

Boğaziçi Üniversitesi’nde düzenlenen Babychess turnuvasından görüntüler

Ve süper bir kadronun Babychess’i Carlsen, Vachier Lagrave, Aronian ve Caruana. Caruana’yı biraz babychess konusunda acemi gördük.

Aronian İstanbul Satranç Derneği’nde İSD Başkanı Arno Garabetyan ve İzak Romi ile babychess oynarken.

Babychess’in Büyük İsmi Demir Büyüközkaya

İstanbul Satranç Derneği’nde bulabildiği her fırsatta babychess oynayan rahmetli Demir Büyüközkaya’yı anmadan geçmek de olmaz. Bulabildiği her gence babychessi  öğretmeye çalışan Demir abi zamanında pek çok kişinin eleştirilerine hedef olmuştu. O dönemler “Bulmaca çözmek nasıl satrancınızı geriletmezse babychess de satrancınızı geriletmez” diye temkinli konuşurdu. Dünya şampiyonunun bile babychess oynadığı ve kamplarda bile babychess’in önerildiği bugünleri görse herhalde yine aşağıdaki gibi tatlı tatlı gülümserdi.

Ruhu şad olsun.

demir_buyukozkaya

Kategoriler
Makaleler
Bir yorum yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir