Satrançta ilerlemek isteyenlerin ilk sorduğu sorulardan biri budur. Elbette yaşı küçük çocuklar bu soruyu aklına bile getirmez. Doğal olarak satrancı seviyorlarsa yapmak istedikleri oynamak ve kazanmaktır. Satranç eğlencelidir. Bu soruyu soranlar ya yetişkin satranççılardır ve giderek artan sayıda da velilerdir. Özellikle veliler çocuklarına en iyi eğitimi vermenin yollarını ararlar. Eskiden sadece bir oyun olarak düşünülen satranç ne güzel ki Türkiye’de önemli bir spor haline geldi. Eskiden dersini çalış, bırak satrancı diye uyarılan çocuklara artık “Ödevin bittiyse şimdi biraz da satranç çalış veya oyna” denmekte. Pek çok veli çocuğunu bir satranç merkezine veya bir öğretmene emanet ederken bu imkanlara sahip olmayanlar ve hatta olanlar da nasıl iyi bir eğitim alınabileceği konusuna kafa yormakta. Daha önce bazı yazılarımızda genel tavsiyelerde bulunmuştuk ama bu sefer seviye ve yaşa göre tavsiyelerde bulunacağız.
Yeni Başlayanlar
Burada genelde kasdettiğimiz 6 yaşından itibaren çocuklardır. Okulda veya basit yardımla taşların hareketlerini ve kuralları öğrenirler. Bu aşamada geçerken almayı öğretmeye çalışmanıza gerek yoktur. Ancak turnuva seviyesine gelince bahsedebilirsiniz. Turnuva tecrübesi olan oyuncuların bile bu kuralı uygularken zorluk çektiklerini belirtmekte fayda var. Elbette hangi durumlarda rok atılır ve beraberlik durumlarına öğrenci hakim olmalıdır.
Öğretmenlerin ve antrenörlerin en çok kullandığı kaynak Satranç Öğreniyorum 7’li setidir
Yaklaşık 14 saat video anlatım içeren 7 cd ile çocuklar çok hızlı ilerleyecektir. Anlatımlar bu satırların yazarı tarafından Satranç Eğitimi İçin El Kitabı kaynak alınarak hazırlanmıştır.
Kitaplarla öğrenciyi teşvik etmek de elbet gerekli. Tecrübeli antrenör Ozan Çapan’ın hazırladığı Oyunlarla Satranç kitabı görselleri ve içeriği ile oldukça keyiflidir. İçinde çözülebilecek pek çok soru bulunmakta.
Satranç Kampı seti Amerikan Satranç Federasyonu tarafından önerilen kitaplardan oluşmaktadır ve içinde sadece sorular bulunmaktadır. Öğrenci aşama aşama zorlaşan soruları keyifle çözecektir.
Elbette en önemli konu pratik yapmaktır. Öğrenci çalışmadan çok oynamalıdır. Elbette hevesini kırmamak için onun kaybettiğinden çok kazanmasını sağlamalısınız. Oynamaya yeni başladığında bol bol oyun kaybederek onu teşvik etmelisiniz. Böylece taşların hareketlerine iyice hakim olur.
İki uygulama size çok yardımcı olur:
Öğrenci taşlara hakim oldukça artık zayıf bilgisayarlara karşı da oynayabilir.
Türkçe Satranç 2 seviyeli bir programdır. Bol bol onla oynasın. Genelde yener hale gelince kullanacağınız 10 seviyeli program ise aşağıdadır.
Chess.com Bilgisayar Elbette birinci seviyeden başlayın ve o seviyeyi genelde yenmeye başlayınca üst seviyeye geçin.
Bunları yaptğınızda artık dikkate değer bir oyuncu olmaya başlamışsınız demektir.