Satranç sadece turnuva ortamlarında görülen katı kuralları olan bir oyun değil. Arkadaşlar arasında oynarken tatlı bir rekabet vardır. Oyuncular birbirlerine takılır, dalga geçer kızdırır. Hatta kimileri çeşitli mimik, jest ve sözlerle rakiplerini kandırmaya çalışır. Bir tuzak yaptıktan sonra rakibin tuzağa düşmesi için hata yapmış gibi endişeli bir tavır takınmak klasik bir taktiktir örneğin. Yandaki konum ise tatlı bir şaka. 1.e4 e5 2. Vh5 sonrasında beyazlar rakibine “Senin şahının altında mıknatıs mı var?” der. Siyah şahını eline alınca “Dokundun, tuşe, oyna!” 2…Şe7 3.Vxe5 mat!
Satranç Şakaları
Arkadaşlarla bahsedilen şakayı deneyebilirsiniz ama turnuvada böyle birşeyi denemeniz hakem tarafından hiç de iyi karşılanmaz. Rakibi kandırmaya yönelik davranışlar cezalandırılır.
Eski bir kural oynatamayacağınız bir taşa dokunmanız halinde şahı oynatma zorunluluğuydu. Açıkçası bu gerçekten bir kural mı yoksa Türkiye’ye has bir davranış mı bilemiyoruz. Yukarıdaki konumda siyah yanlışlıkla kaleye dokunursa kale ile oynayamayacağı için şah ile oynar ve yine mat olur.
Uyanık Satranççı
Satranç yarışmalarında şahı tehdit altında bırakırsanız hamle geri alınır, rakibe zaman eklenir ve uyarı verilir. 3 imkansız hamle oyunu kaybettirecektir. Resmi olmayan oyunlarda ise “Ne yaptın şahın boşta” diye uyarmak yeterlidir.
Hikayemizin kahramanı bu tür durumlardan yararlanmanın bir yolunu bulmuş. Örnekle inceleyelim.
Yukarıdaki konumda siyah şah çeker; 12…Fb4 Gerekmediği için sesle ikaz etmez. Zaten kahramanımız özellikle ikaz etmemektedir!
Rakibi şah çekildiğini fark etmez ve 13.h4 oynar.
Normalde siyahın beyazı uyarmasını ve hamleyi geri aldırmasını beklersiniz.
Oysa ki…
Siyah 13…Fg4 oynar ve şimdi “Şah” der ve b4’teki Fili gösterir!
Beyaz şahı ile oynamak zorunda ve Vezir kaybı olur 🙂
Hoş bir kahvehane satrancı şakası veya üçkağıdı.
Siz siz olun bunu ancak bir şaka olarak kullanın.