Satranççılar Süer’i Anlatıyor

Satranççılar Süer’i Anlatıyor

FM Selim Gürcan Yorum yapılmamış

23 Mart 1987 tarihinde vefat eden IM Nevzat Süer’i o­nunla tanışma şansını yakalamış satranççılar anlatıyor. Pek çok satranççının, satrançseverin hayatında iz bırakmış Süer ile ilgili yazılarınızı sitemize satrancokulu@satrancokulu.com adresinden yollayabilirsiniz. Haberin devamında, Ediz Erencek ve Kadir Şen’in yazıları ile Ali İpek’in anlattığı bir anektodu bulabilirsiniz.

Kadir Şen Anlatıyor

Rahmetli Nevzat Süer ‘ i önce rahmetle anıyorum.

Cumhuriyet gazetesindeki Satranç köşesinin her sayısını titizlikle hala saklıyorum( başladığından beri ), yeri geldiği zaman yeni  Satranç köşe yazarlarına , rahmetlinin bu çalışmalarını nekadar titizlikle yaptığını ve Türkiye de dünyada neler olup bittiğini en güzel ifadelerle nasıl aktardığını anlatmak lazım. İlk satranç saatimi  rahmetliden istemiştim, o saati bana  temin etmek için benden fazla uğraşmıştı, bir tarihlerde de Satranç ansiklopedileri öyle kolay bulunmuyordu, yazdığım mektuba 2-3 sayfa dolusu cevap vererek nereden nasıl temin edeceğimden tutunda bez kaplı ciltlerin dayanıklılığı v.s. hakkında geniş bilgi vermişti.
Herşeyden önce harika bir insan ve Satranç aşığı idi.
Satrancın ciddi bir oyun olduğunu kesinlikle o­ndan öğrendik diyebilirim.
 
Saygılarımla.
 
A.Kadir Şen
I.K.Satranç Antrenörü

Ediz Erencek Anlatıyor

Sene 1985 Taksim Atatürk Kitaplığında Gençler Türkiye Birinciliğinde 16 kişi kapalı turnuvada oynuyorum . Aynı anda Bayanlar ve Baylar Türkiye Birinciliğide birarada oynanıyor. O zamanki zaman kontrolüne göre 2.5 saat 40 hamle sonra 1 saat 20 hamle kuralına göre oynuyoruz. Yani 7 saat sürüyor. Bitmeyen oyunlar ise ajurne oluyor. Gençler bilmeyebilir gizli hamle ve pozisyon zarfa konuluyor oyun ertesi gün devam ediyor. İlk turda ben siyah taşlarla Aydın Saray la (şimdi Doktor oldu) oynuyorum . Oyun ajurne oluyor pozisyonda aynı kanatta 3 e 2 bir piyon fazlayım ama birer de atımız var. Yani piyonları değişince son piyona atı veriyor ve berabere oluyor. Ajurneyi ben derin bir şekilde analiz ettiğim için pek umudum yok. Maçtan önce derneğe gidiyoruz orada Nevzat bey bana maçın ne oldu diye soruyor bende ajurne oldu ama büyük ihtimalle berabere olur diyorum. Gel beraber analiz edelim diyor. Analiz ederken ben devamlı kazanıyorum çünkü Nevzat bey devamlı soru çekiyor. Bende rakibim keşke böyle oynasa da kazansam diyorum. O da bana bilerek soru çektiğini ve rakibiminde bu sorulardan birini çekmeyeceğini nerden bildiğimi soruyor ve bana çık ve maçını oyna diyerek beni motive ediyor ve gaza getiriyor. Bende o moralle maça çıkıp oynuyorum ama maç berabere bitiyor :). Bu hikayede bana nevzat beyin verdiği ders şuydu. ‘Hata yapma ihtimali olan %100 berabere olmayan pozisyonlarda asla berabere yapma ve sonuna kadar oyununu oyna’.

 
Bir başka gün (sanırım 1986 yazıydı) Nevzat bey dernekte Turhan la (Yılmaz) yıldırım oynuyorlar. O zamanlar Turhan fırtına gibi oynuyor (bir yaz boyunca bütün anı turnuvalarında kupaları toplamıştı)
yıldırım oynarlarken gelen karışık bir pozisyonda Turhan 2 dakika kadar düşünüp vezir feda yapıyor. Nevzat bey hiç düşünmeden veziri alıyor. Ve 6-7 hamlelik bir kombinezon sonunda mat oluyor. Bunun üzerine Turhan için bize dönerek o bizim dahi çocuğumuz diyerek o­nu o­nore ediyor.

Ali İpek’ten Bir Anektod (Selim Gürcan)
Bu anektodu esprileri ve sohbetiyle hep keyifli bir hava yaratan Sayın Ali İpek’ten dinledim. Rahmetli Süer bir turnuva için şehir dışına yurtdışına gider. Bir gece otelde kaldıktan sonra Süer sabah kahvaltıda satranççı arkadaşlarıyla buluşur. Keyifsizdir… Arkadaşları nedeni sorduğunda müzisyen olan Süer, geç saatlere kadar çalan orkestradan şikayet eder. “Orkestranın çok yüksek sesle çalmasından rahatsız oldunuz herhalde” diyen bir arkadaşına Süer sakin bir şekilde “Hayır yüksek ses beni rahatsız etmedi ama piyanist yanlış nota basıp duruyordu, asıl o beni uyutmadı” diye cevap verir. Bu anektod herhalde pek çok okuyucumuza “Kuzuların Sessizliği” filmindeki Hannibal Lecter karakterinin kötü çalan müzisyeni misafirlerine yedirdiği bölümü anımsatmıştır. 🙂 

Anahtar Kelimeler
Nevzat Süer
Kategoriler
Makaleler
Bir yorum yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Satranççılar Süer’i Anlatıyor

Satranççılar Süer’i Anlatıyor

FM Selim Gürcan Yorum yapılmamış

23 Mart 1987 tarihinde vefat eden IM Nevzat Süer'i o­nunla tanışma şansını yakalamış satranççılar anlatıyor. Pek çok satranççının, satrançseverin hayatında iz bırakmış Süer ile ilgili yazılarınızı sitemize satrancokulu@satrancokulu.com adresinden yollayabilirsiniz. Haberin devamında, Ediz Erencek ve Kadir Şen'in yazıları ile Ali İpek'in anlattığı bir anektodu bulabilirsiniz.  (daha&helliip;)

Kategoriler
Makaleler
Bir yorum yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir