ŞAT yöntemine önceki derste değinmiştik. Bu yöntem en üst düzey oyuncuların da kullandığı bir yöntemdir. Elbette seviye yükseldikçe analizin derinliği ve doğruluğu artmaktadır. Oyuncu sadece kendi hamlelerinde değil ama rakibin hamlesi için ve zorunlu hamleler devam ettiği sürece tüm hamlelerde ŞAT (Şah çekiş, alış, tehdit) yöntemini uygulamalıdır.
1700 – 1800 UKD altı oyuncularda yaşanan en önemli sıkıntılardan birisi oyuncuların özellikle yehdit hamlelerine yeterince dikkat etmemesidir. Satranç oynarken temelde iki şey yaptığımızdan bahsetmiştik; güzel tablo çizmek ve hesap makinesi olmak. Her ne kadar oyuncu hesaplamanın öneminin farkında olsa da bazen kendini tablo şeklinde oynamaya kanalize eder çünkü ŞAT’ı yaptığını düşünmüştür. Oysa ki çok kritik bir tehdit hamlesi gözünden kaçar!
Tehdit hamleleri kazanca veya üstünlüğe açılan kapılardır. Bu yüzden hep söylediğimiz gibi iyi bir satranççı tüm tehdit hamlelerini görmeli ve değerlendirmelidir.
ŞAT yöntemini daha verimli kullanabilmek için size 5 Madde yöntemini öneriyoruz. Bunla ilgili çalışmalar Satrançta Ustalık Kursu‘nda anlatılmıştır
5 Madde Yöntemi
1) Korunmayan taşlar
Tahtadaki korunmayan taşlar size taktik olarak fırsat verebilir. Çifte tehdit veya şah çekerek taş alma imkanları konusunda uyanık olmalıyız.
2) Yeterince korunmayan taşlar
Kasdedilen bir taşın istenmesi ve rakibin de korumasıdır. Böyle bir saldırı ve savunma birbirini götürerek o taşı adeta korunmayan taş haline getirir ve bu taşlar yine çeşitli çifte saldırılar için açık hale gelirler.
3) Savunmaya bağlı taşlar
Savunmaya bağlı bir taş iyi bir hedeftir. Bir taş savunmaya bağlı ise yok edilebilir mi, kovalanabilir mi veya saptırılabilir mi diye düşünülür.
4) Açmaz ve şiş imkanları
Eğer aynı dikeyde, yatayda ve çaprazda değerli taşlar varsa bu tür imkanlara bakmak lazım.
5) Hareket yeteneği düşük taşlar
Oyuna girmiş olup da hareket yeteneği düşük taşlar düşürülme tehlikesi yaşayabilir.