Satrançta Sistematik Düşünme – 5

Satrançta Sistematik Düşünme – 5

FM Selim Gürcan Yorum yapılmamış

“Bir taşı korunuyor olması onu istemeyeceğimiz anlamına gelmez” Bu sözü öğrencilerime söyleyebildiğim anlar beni çok mutlu eder çünkü üst düzey bir tavsiyede bulunma fırsatı elde etmiş olurum. Daha önceki derslerde öğrencilerin olası tehditleri görmekte zorlandıklarından bahsetmiştim. Önerdiğim “5 Madde Yöntemi” ise bu sıkıntıya çare bulmaya yönelikti. Öğrenci tehditleri farkettiği zaman bile yararlı bir tehdidi yapmaya çekinebiliyor çünkü “Ben tehdit edersem o da korur” şeklinde düşünüyor. Oysa ki tehditlerde amaç hemen kazanmak olmayabilir. Eğer öncekinden daha iyi bir konum elde edebiliyorsak da bu tatmin edici bir durumdur. Nasıl Roma bir günde kurulmadıysa güçlü oyuncularla oynarken de bir hamlede kazanmayı bekleyemeyiz. Elbette güçlü rakipler nadiren de olsa büyük hatalar yapabilirler ama pek çok zaman da bu büyük hatalar büyük baskılar sonucunda gelir.

Siz tehdit yaparsınız rakip savunur ve bu durumda aleti savunmaya bağlı kalır. Sonra başka bir yerden rakibi rahatsız etmeye başlarsınız ve yine tehdit yaratarak bir başka aleti savunmaya bağlarsınız. savunmaya bağlı kalan tarafın imkanları azalır ve bir noktada ya hata yapar ya da artık durumu savunamaz hale gelir. Sonuçta tehdide rakibin savunması olabilir ama bu tehdidin kötü veya işe yaramaz olduğu anlamına gelmez. Gelelim girişte yazdığımız söze “Bir taşı korunuyor olması onu istemeyeceğimiz anlamına gelmez” Tehdit yapmak ve rakibin savunmaya bağlanması işimize geliyorsa tersini düşünelim. Rakibin zaten korunan bir taşı var diyelim. Pek çok oyuncunun aklına zaten korunan taşa baskı yapmak pek gelmez.

Elbette tahtada daha iyi hamleleriniz varsa “5 Madde Yöntemi” ve “ŞAT” ile iyi hamleler bulabiliyorsanız onları değerlendirmelisiniz ama yoksa o zaman adeta ekmeniğizi taştan çıkartmalı ve rakip taşlara baskı kurmalısınız. İşte bu noktada zaten savunulan bir taşa yüklenmek oldukça mantıklıdır. Bu sayede istedğiniz taş yeterince korunmayan taş haline gelir ve o taşı savunan taş da savunmaya bağlı taştır. Böylece hem ikinci bir kuvvetle yüklendiğinizde tehdit yaratabilme şansına sahip olursunuz hem de savunmaya bağlı taşı yok edebilir miyim, kovalayabilir miyim veya saptırabilir miyim diye düşünme hakkına sahip olursunuz. Özellikle Morphy’nin önderliğini yaptığı bu tekniği “Satrançta Ustalık Kursu’nda” detaylı olarak anlatmaktayım.

Kategoriler
Makaleler
Bir yorum yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir