Erhan Tanrıkulu ile Röportaj

Erhan Tanrıkulu ile Röportaj

FM Selim Gürcan Yorum yapılmamış

Avrupa Yaş Grupları’nda çok genç yaşta (17) bir IM normu alma başarısını gösterdin, kutluyoruz. Bu başarıyı bekliyor muydun?
Yaklaşık 10 sene gibi uzun bir süredir satrançla uğraşıyorum ve er geç böyle bir başarı bekliyordum. Ancak okuldan alabildiğim izinler sınırlı olduğundan sadece yaş grupları şampiyonlarına ve milli eğitim turnuvalarına katılma fırsatı bulabiliyorum, dolayısıyla da başarı imkanları çok kısıtlı oluyor. Belki de daha çok turnuvada oynama fırsatım olsaydı daha önce norm elde edebilirdim

Turnuva nasıl geçti? Norm alma şansının olduğunu ne zaman düşünmeye başladın?
Turnuvada benim açımdan gayet güzel geçti, kuvvetli oyuncularla oynama fırsatı buldum ve o­nlarla başarılı bir şekilde mücadele ettim. Turnuvada benimde dahil olduğum grubun antrenörü olan Yakup Bayram’ın bu oyunculara karşı psikolojik oalrak hazırlanmamda büyük katkısı oldu. Norm alma şansım olduğunu ilk defa 8. turda düşünmeye başladım çünkü bu turdan önce hiçbir şekilde turnuvanın sonucu hakkında düşünmemeye çalıştım, sonuç hakkında düşünmek büyük olumsuz etkiler yaratabiliyor.

Bu maçı ve önemli gördüğün maçlardan kısaca bahseder misin?
8. tura çıktığımda üzerimde az da olsa stres vardı ancak bu oyunumu çok fazla etkilemedi. İspanyol rakibime karşı dört at açılışından gelen varyantta uzun süre eşit vaziyette oynadık ancak bu konumlara çok alışık olduğumdan oyun sonuna doğru üstün bir vaziyet elde ettim, ancak birazda şanssızlık eseri taş boşa koydum ve oyun berabere oldu. Son turdaki Slovak rakibimi geçmişteki yaş grupları şampiyonalarından tanıyor olsamda norm dolayısıyla çok stresliydim ve çok kötü bir maç çıkardım. Ancak mücadelemi devam ettirdim ve rakibimin küçük bir hatası sayesinde üstün duruma geçerek maçı kazandım. Turnuva sonucunda 2391 ortalama ve 2517 performans ile IM normu almaya hak kazandım, ancak eğer son maçı kaybetmiş olsaydım 2444 performans ile yani gerekenin 6 puan altında kaçıracaktım. Bu başarının bana göre çok önemli oluşunun nedeni daha önce hiç bir Türk sporcunun yaş grupları şampiyonalarında norm elde edememiş olmasıdır.

Satranç geçmişinden başarılarından, kimlerle çalıştığından bahseder misin?
Yukarıda belirttiğim gibi uzun bir süredir satranç uğraşıyorum ve yaklaşık 8 senedir Türkiye Yaş Grupları ve Milli Eğitim Türkiye Şampiyonalarına katılıyorum. Yaş Grupları Şampiyonalarında bir kez 4.lük ve bu seneki 5.liğim dışında 3 altın 2 gümüş ve 1 bronz madalyam var. Milli Eğitim Şampiyonalarına katılma fırsatı bulamadığım 3 sene dışında 2 altın 1 gümüş ve 1 bronz madalyam var. Bunların yanında İstanbul Yaş Grupları ve Milli Eğitim Şampiyonalarında birçok birinciliğim var. Çok uzun bir süredir Fatih Atakişi ile çalışıyorum, ve elde ettiğim bu başarıda çok büyük pay sahibidir.

İlerisi için hedeflerin neler?
Satrançta ilerisi için büyük hedeflerim yok çünkü her zaman için önceliği okula veriyorum. Her zaman benim için önemli olan şey iyi bir meslek sahibi olmak, ve bunun yanında satrançta ilerleyebildiğim kadar ilerlemek. Ama bunlara rağmen bu seneki yaş grupları şampiyonasında 8.lik yerine daha iyi bir derece yapmak istiyorum.

Günde ortalama ne kadar satranç çalışıyorsun ve ağırlıklı olarak neler çalışıyorsun?
Düzenli bir satranç çalışma programım yok (Cumartesi günleri Fatih Atakişi’yle Şah-Mattaki dersleri saymazsak) ve bunun benim en büyük eksiğim olduğun inanıyorum. Düzenli olarak satranç çalışamama bir sürü bahane bulabilirim, okul dersler gibi ancak eğer gerçekten çalışmak isteyince kendinize zaman yaratabiliyorsunuz veya aslında çok fazla boş zamanınız olduğunu farkediyorsunuz. Bazı önemli turnuvalardan önce 1-2 hafta her gün çalışıyorum ancak bu tabiki yeterli değil. Ağırlıklı olarak açılış çalışıyorum.

Satranç dışında ilgi alanların neler?
Öncelikle bilgisayar oynamaktan çok hoşlanıyorum, günün büyük bir bölümünü bilgisayarın başında geçiriyorum. Kitap okumaktan çok zevk alırım, yaşıma göre zengin bir kitaplığım olduğunu söyleyebilirim. Sık sık masa tenisi ve bilardo oynuyorum.

Baban Nuran Tanrıkulu’nun satrancı çok sevdiğini ve turnuvalarda da oynadığını biliyoruz. Kendisi aynı zamanda Şah Mat satranç merkezinin sahibi. Biraz Şah Mat’taki faaliyetlerden bahseder misin? Şah-Mat’ta son zamanlarda en önem verdiğimiz faaliyet hafta sonları verilen dersler. Kursun şu andaki öğretmeni Fatih Atakişi. Kendisi en üst seviyedeki öğrencilerimize ders veriyor, bende kendisinin rehberliğinde daha alt seviyedeki öğrencileri yetiştiriyorum. Bu aralar düzenlenmesi kesinleşen bir turnuvamız yok ancak en kısa zamanda bir turnuva gerçekleştirmeyi düşünüyoruz.

Annen ve baban bu başarını nasıl karşıladı?
İkisi de bu başarı üzerine çok sevindiler ancak turnuvanın başındaki performansım nedeniyle daha iyi bir derece yapabileceğimi umuyorlardı, olmadı.

Önümüzdeki günlerde hangi turnuvalarda oynamayı planlıyorsun?
İstabul Festivali’nde oynayacağım ancak bundan sonrası için bir planım yok.

Teşekkür eder, başarılarının devamını dileriz.

05/09/2004

Kategoriler
Röportajlar
Bir yorum yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir