Leko ile oynadığı maçı kazandıktan sonra arka arkaya Wijk aan Zee ve Sofya Turnuvalarında kötü netice elde eden Kramnik, Yuri Vasiliev ile Sport Express için bir röportaj gerçekleştirdi. Bu uzun röportajdan aldığımız bölümlerde Kramnik son zamanlardaki performans düşüklüğünü ve Arjantin’de yapılacak Dünya Şampiyonası ile ilgili görüşlerini anlatıyor. Sofya’daki turnuvanın sonunda Klasik Dünya Satranç Şampiyonu şaşırtıcı biçimde ne yıkılmış ne de gerilimli gözükmekteydi. Hayal kırıklığına uğramış gibi bile gözükmüyordu. “Ne güç be!” diye kıskandım. İçten bir gülümseme ile Kramnik elimi sıktı ve röportaj yapmayı kabul etti. Sakin, acele gelmeyen cevapları iyimserlik ve güven havası vermekteydi. Tüm bunlara bakarak Kramnik’in bir gün kendi klasına uygun olmayacak bir şekilde büyük hatayla oyununu kaybederek sonunculuğu paylaştığını tahmin edemezsiniz..
Hatalar, cesaret ve motivasyon hakkında
Vladimir, Wijk aan Zee’de (Leko ile maçından sonraki ilk turnuvası) bile burada; Sofya’da yaptığın gibi hatalar yapmamıştın.
Gözüken o ki hala o maçın etkisinden kurtulamamışım. Brissago’da oynadığım üç turnuvada da daha önce hiç olmadığı gibi çok büyük hatalar yaptım. Bu tür şeyler benim doğamda yok, dolayısıyla satrancımla alakası olduğunu düşünmüyorum. Bir şekilde sebebini bulmalıyım. Dinlenip buna bir son vereceğim. Garip gelecek ama Bulgaristan’da bile oyun seviyesi açısından kimseden aşağı değildim. Ama her oyunda gaf yapınca makul bir sonuç da beklenemez.
Diyorsunuz ki gaflar satrançla alakalı değil. Ama bunlar Leko ile maçınızdan sonra başladı. Hatta maç esnasında başladı. Kendinize bakıp da…
Hayır o maçta fena oynamadım. Leko’nun maçlarda kuvvetli oynamasıyla ilgili bu. Diğerlerinin böyle bir maçtan sonra nasıl olacaklarını görmek sierdim. En başta hazırlığı benimkinden çok iyiydi. Ayrıca sekizinci oyunda mücadelesiz bir oyun bağışladım. En sonunda da maçı kurtardım. Ne bedel ödediğimi görüyorsunuz…
Öyleyse Leko maçından sonra toparlanmak düşündüğünüzden uzun sürüyor değil mi?
Evet ancak şimdi daha çok dinlemem gerektiğini anlıyorum. Kapasitemi abartmışım.
Yeni Kurallar Hakkında
Sofia’da denenen yeni, kurallar hakkında ne düşünüyorsunuz?
Prensip olarak karşı değilim. Kendi adıma bu kurallar altında oynamanın zor olduğunu söylemeyeceğim. Ama genel olarak sporda kabul görülen kurallar açısından bakacağım. Hangi spor dalında insanoğlu 5-7 saatlik sürekli stres altında tutuluyor?
Belki de böyle bir spor yok. Sovyet bilimadamları kanıtladı ki satrancın insanda oluşturduğu büyük stres ve enerji kaybı en ağır fiziksel çalışmayla eşdeğer. Futbolda kural olarak haftada bir maç yapılıyor. İki maç ise nadir. Bizde ne oluyor? 11 günde 10 oyun oynuyoruz ve her biri 5 ve 7 saat arasında sürüyor. Ve de bu normal kabul ediliyor. Satranççılar inanılmaz gerilim altında oynamaktalar!
Dünya Şampiyonasının mantığı
Vladimir şimdi de dünya şampiyonluğu hakkında birkaç soru. Fide yönetimi ve bireyde Georgios Makropoulos Arjantin turnuvası galibi ile şampiyonluk için oynama isteğinin kabul edilemez olduğunu söyledi. Dahası Saint Loise Dünya Şampiyonluğu Turnuvasında oynayacak oyunculara FIDE dışında “alternatif şampiyonluk”ta oynamayacaklarına dair kağıt imzalatıldı. İzole edilmekten korkmuyor musun?
Bence Arjantin’deki FIDE şampiyonası galibi ile oynamam çok mantıklı. 2002 yılında başlayan sürece bakınca problemlere iyi bir çözüm olur. Bence böyle bir maçın olma olasılığı çok yüksek.
Makropoulos çok açık söyledi: “Arjantin’deki dünya şampiyonası hiç bir şart altında Kramnik için eleme turnuvası olmayacaktır”
Gerçekler saptırılıyor. Eğer bu bir eleme turnuvası ise Leko ile maçım da öyleydi. Sadece bizimki daha erken bitti. Bu benim hatam değil. Ayrıca Kasparov-Ponomariov maçının iptal olması veya Kasparov-Kasimdzhanov maçının olmaması benim hatam değil. Ben kendi elemelerimden çıktım. Ve bu Arjantin’deki turnuvayı kazanmaktan kolay değildi.