Smyslov

Smyslov

FM Selim Gürcan Yorum yapılmamış

Yedinci dünya satranç şampiyonu Vassily Smyslov 24 Mart 1921‘de Moskova ‘da doğdu. Altı yaşındayken ilk satranç derslerini ve sevgisini babasından aldı.

14 yaşındayken çeşitli eleme turnuvalarında oynadı. 1938 yılında 1. kategori oyuncusu olarak Sovyetler Birliği öğrenciler arası Şampiyonluğu aldı. Bir kaç ay sonra Belavenetz, Panov, Lilienthal, Yudovitch gibi oyuncuları geçerek Moskova Şampiyonu oldu. Bu başarı sadece o­na Sovyetler Birliği ustası ünvanını vermiyor aynı zamanda yeteneğini tüm dünyaya ilan ediyordu.

İlerleyen yıllarda Smyslov’un yıldızı daha da fazla parladı ve Sovyetler Birliği’nin usta oyuncuları arasında mücadele ederek 1941 yılında Sovyetler Birliği şampiyonasında ikinci oldu. Groningen 1946’da oynadığı ilk uluslararası turnuva çok umut vericiydi. Burada üçüncülüğü kazandı.

1948 yılında kendini dünyanın en iyi beş oyuncusu arasında buldu. Hegue ve Moskova’da Alekhine’in ölümüyle boş kalan satranç tahtı için mücadele etti. Buradaki başarısı daha da iyiydi. Botvinnik’in arkasında ikinciliği elde etti. Reshevsky‘yi 3-2 Dr.Euwe‘yi 4-1 gibi skorlarla bu turnuvada mağlup etti. Bu başarılar o­nu dünyanın en iyi ikinci satranççısı olarak görülmesini sağladı.

1950 yılında şampiyonluk için mücadeleye başladı. Ne var ki Adaylar Turnuvası’ndaki üçüncülüğü ünvan maçında oynamak için yeterli değildi. 1953 yılındaki Adaylar Turnuvası’nda başarısı çok parlaktı. En yakın rakibine 2 puan fark atarak Botvinnik ile oynama hakkını elde etti.

Büyük ilgi çeken Botvinnik  Smyslov maçı dramatik ve sürükleyiciydi. 12-12 berabere bitti. FIDE kurallarına Botvinnik ünvanını korudu. Sonraki üç yıl Smyslov’un başarılarıyla dünyaya damgasını vurduğu yıllardı. Bu sebeptendir ki o zamanlar dünyanın en başarılı büyük ustası olarak kabul edilmiştir. Hastings, Moskova, Zagreb‘deki zaferleri dünya şampiyonluğuna giden yolun basamakları olmuştur. 1956 yılında Amsterdam‘daki Adaylar Turnuvası ‘nda Smyslov rakiplerinin 1.5 puan önünde birinci gelmiş ve Botvinnik’le tekrar oynama hakkını elde etmiştir. Dehasının bütün inceliklerini sergileyen Smyslov inandırıcı bir biçimde rakibini yenerek dünya şampiyonluğu ünvanını kazanmıştır. Ne var ki 1958’deki rövanş maçında zor geçen bir mücadeleden sonra Botvinnik ünvanını geri almıştır.

Botvinnik’e kaybından sonra Smyslov’un oyununda düşme gözlenmiştir. Buna rağmen dünya satrancının önde gelenlerinden biri olmaya devam etmiştir.

Bana göre bir satranç sanatçısı yaratıcı anlayışının sınırlarını genişleterek, satrancı daha da geliştirmek için sürekli çaba içine olmalıdır. Satrançta her pozisyon için değişmez kurallar yoktur. Bu sebeptendir ki satranç her zaman cazipliğini ve sonsuz canlılığını koruyacaktır .” der Smyslov.

Smyslov düşüncelerini satranç tahtası başında da gerçekleştirmekten geri kalmamıştır. Milyonlarca satranççının gözünde o sadece bir satranç sanatçısı değil aynı zamanda satranç sanatının yılmaz bir propogandacısıdır.

Bir yorum yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir